Interieuradvies voor de begane grond van een huis in Oog in Al (Utrecht)

Header Joeri & Iris

Voor een leuk jaren ’30 huis in de wijk Oog in Al ben ik aan de slag gegaan met een interieuradvies voor de begane grond. Een bevriend stel vroeg mij ze te helpen met kleur, raambekleding, meubels, de eethoek en een lichtplan.

De reactie van de opdrachtgevers op het uitgewerkte plan: ”Wat super fijn om Laura’s advies te ontvangen! Heel concreet, met verschillende opties en een uitgebreide shopping list. Na zelf uren Pinterest afgestruind te hebben, bleven er veel te veel opties over en hoe zorg je voor een mooi geheel? Laura wist alles goed bij elkaar te brengen. Een combinatie van kleur, maar toch rustig en eenheid zonder dat het saai wordt. We hebben inmiddels de huiskamer geschilderd en de gordijnen die Laura heeft geadviseerd hangen ook al. Het resultaat is super mooi. Binnenkort zal Laura ook aan de slag gaan met de zolder die we willen verbouwen tot loft.

Uitgangspunten

Om goed de stijl te kunnen definiëren begin ik altijd met het maken van een moodboard. Ik heb goed gekeken naar de huidige woning van mijn opdrachtgevers en natuurlijk naar de stijl die het nieuwe huis ademt. Het nieuwe huis ziet er gelukkig van zichzelf al goed uit, met nog een aantal mooie jaren dertig elementen en een goede houten vloer. Daarnaast is de stijl van mijn opdrachtgevers ook best eenduidig, dus het definiëren van de juiste stijl en sfeer was niet enorm lastig. Voor het interieuradvies ben ik aan de gang gegaan in de ‘frisse jaren dertig’ stijl. Hiermee bedoel ik een beetje Scandinavisch, cleane sfeer, niet te wit, een beetje industrieel en een gezellig karakter in typische jaren dertig woning.

Moodboard jaren dertig huis Oog & Al

Indeling

Als tweede stap ga ik vaak met de plattegrond aan de slag. Dit om gevoel te krijgen wat er allemaal past in een ruimte. En door het tekenen van de plattegrond krijg ik vaak ook al veel ideeën qua meubels. In de zitkamer zag ik namelijk al snel dat naast de bank er niet meer zoveel ruimte was voor overige zitmeubels. Een ingebouwde bank in de erker leek mij daarom perfect.

Indeling jaren dertig huis Oog & Al

Kleuradvies

Voor het kleuradvies heb ik een foto van de eigenaren als uitgangspunt genomen. Ze wilden deze ook graag weer een plek in het nieuwe huis geven en ik werd geïnspireerd door de verschillende tinten blauw erin. Voor 2 muren in de zitkamer heb ik gekozen voor de kleur Stiffkey Blue of Inchyra Blue van Farrow & Ball. Dit kleurt ook ontzettend goed met de eikenhouten vloer. Om het geheel niet te kil te maken heb ik een oudroze tint als contrast gepakt samen met lichtgrijs en beige. Ook terracotta kan een goede accentkleur zijn.

Kleuradvies/ kleurpallet huis Oog & Al

Inmiddels zit de kleur Stiffkey Blue op de muren.

Blauwe muren jaren dertig huis

Blauwe muren jaren dertig huis

Lichtplan

In het plafond bevinden zich vier lichtpunten. Twee in de woonkamer in het verlengde van elkaar en twee in de keuken. Daarnaast zitten er ook spotjes in de erker. Voor in de woonkamer heb ik de Petite Friture Vertigo lamp voorgesteld. Deze is opvallend en kan daarnaast ook wat hoger worden opgehangen zonder dat het lelijk is. In de zitkamer is het namelijk handig als je er niet makkelijk tegenaan loopt. Daarnaast heb ik een staande lamp voor naast de bank ingetekend, de Tonone Bolt is een erg gaaf exemplaar. Voor boven de eettafel een glazen lamp die goed het licht verspreidt. In de keuken stoere opbouwspots die te richten zijn.

Lampenplan / lichtplan huis Oog & Al

Raambekleding

Raambekleding in een erker is niet altijd even makkelijk. Omdat ik een ingebouwde bank in de erker heb geadviseerd zijn lange gordijnen geen optie. Vouwgordijnen zijn door mijn hoofd geschoten, passend bij de jaren ’30 maar misschien een beetje tuttig .Horizontale jaloezieën te kil.. en zo kwam ik op plissé gordijnen uit, het perfecte compromis. Daarnaast ook leuk dat je ze halverwege het raam kunt hangen. Goed voor de inkijk en daarnaast behoud je de lichtinval. Voor de pui achter adviseer ik mooie zandkleurige linnen (look) gordijnen tot de grond. Ze geven een warm en natuurlijk gevoel in huis. Ik heb ervoor gekozen om raambekleding voor het keukenraampje achterwege te laten.

Raambekleding huis Oog & Al

De keuken

De witte keuken met granito blad die in het huis zit, is een paar jaar geleden geplaatst. Nog niet aan vervanging toe dus, maar wel een beetje saai. Ik heb geadviseerd om hem te laten spuiten in een licht grijstint en om de grepen te vervangen voor strakke zwarte knopjes. Hier door krijg je redelijk gemakkelijk een hele andere keuken.

Keuken advies huis Oog & Al

Daarnaast heb ik aangegeven om de bovenkastjes te verwijderen om een moderner, open geheel te krijgen. Om de opbergruimte te compenseren heb ik een inbouwkast in de eetkamer bedacht. Op de plek waar de bovenkastjes weggaan, eikenhouten planken waar je het 1 en ander op kwijt kunt. Licht grijs met zwart en eiken geeft een heel mooi kleuren pallet.

Planken keuken pimpen

Zithoek

In de zithoek met erker zou sowieso de grijs/blauwkleurig leren bank terugkomen van de opdrachtgevers. Hier hoort ook een rechthoekige poef bij die ik zou gebruiken als ‘salontafel’ in combinatie met een rond tafeltjes met marmeren blad welke je er half overheen schuift. Aan de wand tegenover de bank een strak wit tv-meubel, het liefst zwevend. Op de vloer een vrolijk (Marokkaans) vloerkleed waar onder andere een blauw tint in zit. Boven de bank is het leuk om een ‘art wall’ te maken met o.a. het schilderij van National Geographic. Boven de schouw met houtkachel een toffe spiegel welke de ruimte ook weer groter laat ogen.

Zithoek jaren '30 huis

Om meer in de zitruimte te krijgen stel ik voor om een inbouwbank te laten maken in de vensterbank. Dit geeft een heel gezellig gevoel en zal een heerlijk plekje zijn om ’s ochtends je krantje te lezen. Een strak oudroze kussen om op te zitten met losse sfeerkussens voor in de rug.

Zithoek erker jaren dertig huis

Eetkamer

Ik werd gevraagd om te helpen bij verschillende opties voor de eethoek. Het huis is niet heel erg breed en hoe kun je dan een eettafel voor zes personen, een kast en een speelhoekje kwijt? Ik heb 3 verschillende opstellingen uitgewerkt.

Eethoek jaren dertig huis

Optie 1. Strakke inbouwkast met erin een speeltafeltje. In de kasten kan servies worden opgeborgen, er is een deel voor boeken en ook speelgoed kun je erin kwijt. Tegen de muur een grote rechthoekige eettafel met zes stoelen eromheen. Bij binnenkomst een schattig oud kastje (zie voorbeelden hierboven), wat het geheel warmer en knusser maakt.

Optie 1 jaren dertig woning eetkamer

Optie 2. Echt een grote inbouwkast van 4 meter lang over bijna de gehele wand. Hier zit onder andere ook het speeltafeltje in verwerkt. Deze grote inbouwkast levert echt een enorme hoeveelheid aan opbergruimte op. De rechthoekige tafel komt nu vrij in de ruimte te staan. Zoals die eigenlijk ook is bedoeld, mooi onder het lichtpunt midden in de kamer.

Eethoek jaren 30 huis optie 2

Optie 3. Kast in hetzelfde formaat als bij optie 1. Een ronde tafel met 6 stoelen eromheen voor de gezellige sfeer. Dit breekt ook de rechte lijnen in de kamer. Ik vind de Wegener Wish bone stoelen met ronde rugleuning erg mooi passen aan een ronde tafel.

Speelhoek

De speelhoek heb ik verwerkt in de strakke inbouw kastenwand. Hier komt een leuk tafeltje van hout wat mooi contrasteert met wit. Daarnaast is het ook leuk om de achterwand van kurk te maken waar je allerlei dingen op kunt prikken. In de kasten kunnen manden/ kratten staan met speelgoed, zodat je na het spelen alles mooi op kunt bergen. Op deze manier houd je je huiskamer toch nog een beetje netjes. Voor meer tips voor een kids proof huis, lees dit artikel. 

Speelhoek jaren dertig huis

Door een timmerman kan er een mooie inbouwkast op maat gemaakt worden van hout wat vervolgens geverfd wordt. Hieronder zie je een schetst van de kast voor indelingsoptie 1 en 3 van de eetkamer. Foto’s ter illustratie.

Eethoek jaren 30 woning optie 3

Ik hoor graag wat je van dit interieuradvies vind. Mocht je zelf ook graag geholpen worden bij je interieur, neem dan contact op!

Zie je mooie meubels of accessoires in mijn voorstel voorbij komen waar geen merknaam bij staat? Stuur mij dan even een berichtje dan stuur ik je de namen toe.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.