Wat is jouw interieurstijl?

Verschillende interieurstijlen Le Living

Er bestaan allerlei verschillende interieurstijlen, maar welke past nou bij jou?

Heb je ook wel eens de vraag gekregen: ‘wat is jouw interieurstijl’? Als interieurontwerper is dit zeker een hele belangrijke vraag om aan mijn klanten te stellen. Deze vraag is alleen niet heel makkelijk te beantwoorden. Zelf vind ik het al niet makkelijk hier antwoord op te geven en ik kan mij voorstellen dat dit als ‘leek’ al helemaal lastig is.

In dit artikel neem ik je mee in de eigenschappen van verschillende interieurstijlen en hoe je jouw stijl kunt omschrijven.

Verschillende interieurstijlen

Om een mooi interieur te bedenken en ontwerpen is het fijn om van te voren te bepalen welke stijlen je aanspreken. Dit geeft een goed kader en zorgt uiteindelijk voor een mooi samenhangend resultaat.

Laat ik voorop stellen dat er weinig mensen zijn die specifiek één bepaalde interieurstijl hebben. Veel vaker is het een mix van 2-4 stijlen waarbij er 1-2 stijlen de boventoon voeren. Eigenlijk ben ik hier ook wel blij mee, want dit houdt een interieur spannender en maakt het meer eigen.

Ik heb de volgende interieurstijlen uitgewerkt:

  • Landelijk
  • Scandinavisch
  • Industrieel
  • Modern design
  • Natuurlijk
  • Klassiek
  • Bohémien
  • Luxueus

Interieurstijl landelijk Le Living

Het landelijk interieur is al langere tijd in trek en kent nog steeds veel trouwe fans. Heel passend ook bij een ouder, karakteristiek huis. Een landelijk interieur straalt veel rust en eenheid uit en is passend voor een echt familiehuis.

Sfeer / gevoel: relaxte losse sfeer, warm, grote elementen.

Kleuren: beige, crème, grijs, bruin.

Materialen: hout, steen, natuurlijke stoffen, riet.

 

Interieurstijl Scandinavisch Le Living

De Scandinavisch interieurstijl werd een aantal jaar geleden super populair en dat is die eigenlijk nog steeds. De rust die deze stijl uitstraalt en de lichte kleuren vinden veel mensen erg prettig.

Sfeer / gevoel: rust, licht, minimalistisch, strakke lijnen, rank.

Kleuren: wit wit wit, zwart in details, evt. pasteltinten subtiel in de details.

Materialen: licht hout, riet, wit marmer, schapenvacht, stoffen.

Interieurstijl industrieel Le Living

Al een flinke tijd is de industriële stijl populair. Inmiddels een klein beetje op zijn retour, alles wordt weer wat slanker en verfijnder, maar er zijn zeker nog veel liefhebbers van deze stijl. Het heeft een lekkere stoere uitstraling en spreekt ook zeker veel mannen aan.

Sfeer / gevoel: stoer, robuust, authentiek, ruw.

Kleuren: donkerdere tinten zoals grijs, zwart, blauw, groen, terracotta en oker.

Materialen: staal & metaal accenten, grof hout / planken, baksteen, beton, leer.

 

Interieurstijl modern design Le Living

Ben je gek op design meubels in een neutrale basis? dan past deze stijl helemaal bij je. In deze stijl komen veel design klassiekers terug gemixt met strakke tijdloze objecten. Le Corbusier, Arne Jacobsen, Eames noem maar op!

Sfeer / gevoel: strak en opgeruimd, interessant/ verrassend, bijzondere combinaties, licht, strak.

Kleuren: heel divers maar niet teveel verschillende kleuren of te donker.

Materialen: heel divers (steen, hout, metaal ,kunststof, beton, stof, leer) maar wel verfijnd met een hoog afwerkingsniveau.

Interieurstijl natuurlijk Le Living

Het natuurlijke/ naturel thema is helemaal in opkomst. Het verlangen naar meer eenheid met de natuur neemt toe. Buiten gewoon naar binnen halen! Lekker veel planten en (duurzame) natuurlijke materialen.

Sfeer / gevoel: zen / relaxed, welkom, vredig.

Kleuren: beige, grijs, groen, wit, bruin.

Materialen: hout, steen, beton, terracotta, riet, keramiek.

Interieurstijl klassiek Le Living

Klassiek is tijdloos, jong en oud houden ervan. We vallen nog steeds massaal voor oude huizen met hun originele elementen. Ook een klassiek interieur is nog steeds geliefd. Misschien niet een totaal klassiek interieur maar losse items kunnen zeker karakter geven aan je interieur.

Sfeer / gevoel: er zit een ziel in door de oude elementen, gevoel van rijkdom, intrigerend.

Kleuren: rijke, warme en donkerdere kleuren.

Materialen: oude originele materialen. Allerlei soorten hout (met snijwerk), ornamenten, marmer, lambrisering, gietijzer, traditionele tegels, rijke stoffen en behang.

Interieurstijl bohemien Le Living

De bohémien look is ontzettend gezellig en kleurrijk. Een mix & match van allerhande items overal ter wereld vandaan, oud & nieuw door elkaar. Veel meubelstukken met een verhaal waarvan een goed aandeel vintage is.

Sfeer / gevoel: mix en match, gezellige chaos, comfortabel, werelds, warm.

Kleuren: rijke en warme kleuren en vooral veel gebruik van kleur.

Materialen: veel natuurlijke materialen, overal vandaan, stoffen, hout, tapijt.

 

Interieurstijl luxueus Le Living

Een huis ingericht in een luxueuze stijl wat je doet denken aan een heel fancy hotel in een wereldstad, dat is de luxueuze stijl. Op het moment is deze stijl erg in opmars. De interieurarchitect Erik Kuster werkt voornamelijk in deze stijl en ook het interieurmerk Keijser & Co past goed hierbij.

Sfeer / gevoel: hotel idee, avondsfeer, goed op elkaar afgestemd en doordacht.

Kleuren: Donkere en rijke kleuren. Veel zwart, antraciet, beige, oker, blauw en een glimmertje.

Materialen: rijke en zware materialen. Messing/ brons, zwart staal, fluweel en velours, zachte tapijten, donker hout, marmer.

Hoe definieer ik mijn eigen interieurstijl?

Er zijn weinig mensen met echt één bepaalde stijl, vaak is het een mix. Zo ook zeker bij mij!

Ik heb mijn stijl gedefinieerd als grotendeels modern design (65%). Ik ben best gek op designmeubels en zeker binnen een mooie strakke basis. Daarnaast voor 15% Scandinavisch. De lichte kleuren, ranke meubels en natuurlijke materialen spreken mij erg aan. En de laatste 20% gaat naar klassiek en luxueus. Klassiek omdat ik in een oud huis woon en dol ben op de oude elementen zoals ornamenten plafond en paneeldeuren. Daarnaast heb ik ook een vriend die erg van klassiek houdt, Chesterfield, antieke buffetkast, noem maar op. Dus accenten vind je zeker terug in mijn interieur. Luxueus omdat ik elementen eruit heel tof vind. Een mooie stof met een glimmertje erin bijvoorbeeld vind ik erg tof voor kussens of gordijnen.

Interieurstijl Le Living

Voor degene die mijn stijl een beetje kennen en bijvoorbeeld mijn Instagram volgen, wat vind je van de beschrijving van mijn stijl? Klopt het volgens jullie of ontbreekt er iets? Heel benieuwd naar jullie reactie!

Zelf je interieurstijldiagram samenstellen!

Je kunt natuurlijk ook zelf nadenken over de verdeling van jouw interieurstijl in een cirkeldiagram. Misschien zijn het maar 2 interieurstijlen die naar voren komen. Of juist veel meer. Het helpt om er gewichten (%) aan te hangen en te kijken welke stijlen de boventoon voeren en welke stijlen minder.

Mocht je je analyse willen delen, doe dat! Ik vind het leuk om te zien welke stijlen met elkaar gecombineerd worden.

1 reactie

  1. […] De Japandi woonstijl is voor velen een interieurtrend waar je je prettig in voelt! Sereen zonder saai te zijn. Je kunt hem ook weer heel goed combineren met andere woonstijlen. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.