Verbouwplannen – realisatie van het dakhuis

Dakopbouw en dakterras Amsterdam Oost

Ja ja, voor 2019 staat er een verbouwing op de planning. We zijn samen met onze architect Anouk (Van Alphen Architecten) al even met de plannen bezig. Inmiddels heel wat concreter dus ook leuk om ze op Le Living te delen!

Op ons dak hebben wij een mooi dakterras. Met lekkere, warme zomerse dagen zitten we hier graag. Om er nog vaker gebruik van te van maken, willen we een dakopbouw realiseren. Bij onze buren is er al een opbouw gemaakt, die zij als extra slaapkamer gebruiken. Wij willen een gelijksoortige opbouw en deze gebruiken als een relax- / werkruimte. Lekker rondom de kachel met uitzicht over Amsterdam in de winter en in de zomer de deuren wagenwijd open zodat je een mooi binnen/ buiten gevoel krijgt. Door de opbouw zal het minder waaien en kun je al sneller buiten gaan zitten in het voorjaar.

Het voorstel is nu ingediend bij de gemeente, hopelijk krijgen we snel goedkeuring en kunnen we beginnen!!

Het plan is om de opbouw in het midden van het dak over de hele breedte te realiseren. Er ontstaat dan aan beide kanten een soort van balkon. Aan de ene kant buiten komt er een tafel om aan te eten. Aan de andere kant een lekkere loungebank en een buitendouche(!)
Het wordt één grote multifunctionele binnenruimte met een afsluitbare pantry. In eerste instantie wilden we op de plaats van de pantry een sauna, alleen denken we hier toch te weinig gebruik van te maken en neemt het veel ruimte in.

Industrial chique
De basis wordt lekker stoer met natuurlijke tinten. Ons huis is klassiek in de jaren ’20 stijl. Prachtige wit gelakte paneeldeuren, glad gestucte muren en een eikenhouten vloer. De opbouw wordt echt even anders, je mag zien dat het een nieuw gedeelte is. Het wordt een combinatie van een gietvloer + betonlook wanden, zwarte stalen kozijnen, eikenhout en een wit plafond, noem het maar industrial chique.

The inside
De trap wordt anders dan onze klassieke trappen in de rest van het huis met een loper erop. Deze trap wordt strak. Eikenhouten traptreden, betonlook geverfde muren, gecoate stalen leuning en spots in de muur. De trap komt achter een schuifdeur te zitten, zodat die niet altijd in het zicht is vanaf de overloop op de vierde verdieping.

Er komt een gietvloer in. Lekker stoer en het kan een hoop hebben. Mocht je nog een goed adres hebben, let me know!! In het midden van de ruimte een lekker warm wollen vloerkleed, bijvoorbeeld een van de kleden van de Weavery shop.
Boven het trappenhuis van de derde naar vierde verdieping is een lichtkoepel. Het licht willen we behouden, daarom zal er een stukje glazen vloer in een zwart stalen frame komen in de opbouw. Heel gaaf denk ik!

De wanden worden in betonlook geschilderd, de wat donkerdere kleur maakt het lekker onderhoudsvriendelijk. Bij Wijnands Schilderwerken heb ik al zoiets gezien. Tegen de lange blinde muur komt een mooie ingebouwde boekenkast met eikenhouten planken en een bureaublad. Het hout tegen de betonlook muur zal een mooi contrast geven.

Over de afwerking van het plafond zijn we nog in dubio: wit glad gestuct met spots of wit en dan met zichtbare balken. Wat zou jij doen?

Naast de trap komt in plaats van een sauna, een pantry. Toch handig om water bij de hand te hebben, een koelkastje en bijvoorbeeld een koffiezetapparaat. Voor de pantry komt een eikenhouten schuifdeur zodat deze mooi afgesloten kan worden van de rest van de ruimte.

Aan de beide zijden komen er stalen harmonicadeuren richting het terras. Deze kun je in de zomer helemaal op zij schuiven waardoor je een ‘binnen’ bij ‘buiten’ betrekt. Het zwart staal staat ook heel stoer bij de gietvloer en het hout buiten op het terras.

De inrichting binnen past bij de functie van de ruimte, het moet helemaal uitnodigen tot ontspannen. We willen graag een Scandinavische hanghaard welke ook gedraaid kan worden. In de zomer kun je deze dan naar buiten toe richten. Een mooi berber tapijt is lekker op de gietvloer en ook de Ligne Roset Togo bank past hier perfect. We moeten nog even bedenken hoe we de verlichting binnen willen, maar er kan ook altijd gewerkt worden met losse lampen. Een staande Tonone Bolt lamp zou erg leuk zijn! Aan het bureau moeten 1 of 2 lekkere stoelen komen, die je eventueel ook weer bij de haard kunt zetten.

The outside
Zowel voor als achter komt er een balkon. Aan de voorzijde willen we een tafel neerzetten om aan te eten, aan de achterzijde een lekker lounge gedeelte. In eerste instantie wilde ik ook graag een gietvloer buiten zodat het echt een  geheel zou worden. Dit blijkt alleen niet geschikt voor buiten. Daarom hebben we ervoor gekozen om buitenparket te leggen die past bij de banken en de gevelbekleding. Op de buitenmuren komen smalle horizontale latjes van thermo essen.

Zowel aan de voor- als achterkant komen vaste terrasbanken welke ook van het thermo essen gemaakt worden. In de banken komen opbergvakken en stopcontacten. Onder de zitting komen ook spots als buitenverlichting. De rest van het buitenmeubilair wordt variabel met bijvoorbeeld leuke Acapulco lounge stoeltjes. Ik twijfel nog over een paar vaste of losse plantenbakken op het terras zelf.

Naast de spots onder de banken komt er ook buitenverlichting aan de gevel. Onderstaande strakke vierkante lampjes met licht aan beide kanten, lijken mij mooi.

De sauna is gesneuveld, maar de buitendouche niet. Dit lijkt ons op warme zomerdagen echt heel erg chill! Aan de achterzijde wordt deze tegen de gevel geplaatst zodat je iets meer uit het zicht staat.

Ik houd zelf erg van bloemen en groen om mij heen. Om echt het idee van een tuin te krijgen, komt er een sedumdak. Op het deel plat dak dat niet bebouwd mag worden, komen planten. Hierdoor kijk je meer in het groen. Misschien wil ik ook nog losse plantenbakken hiertussen zetten zodat je wat hoogte verschilletjes krijgt. Samen met de Dakdokters zijn we nu aan het kijken naar de mogelijkheden hiervoor.

Dit zijn tot nu toe onze ideeën voor de dakopbouw. Heel veel zin om te beginnen en deze ruimte in gebruik te kunnen nemen! Als je nog goede adresjes hebt voor aannemers (medio maart) of voor andere leveranciers van items die we willen hebben, laat het dan weten. Goede tips zijn altijd welkom!

5 reacties

 1. Dag Laura,
  Erg leuk om je plannen te zien. Ik woon in Amsterdam-Zuid en ben ook in het proces om op mijn 60 m2 dakterras een dakkamer/-opbouw gerealiseerd te krijgen. Een architect heeft niet ver van mijn huis eveneens een grote dakopbouw op een vergelijkbaar pand gerealiseerd. Via B&W en Welstand wil ik ook een dergelijke weg bewandelen. Leuk om je mening te horen.
  gr. Jules

 2. Hi Jules,

  Dankjewel voor je enthousiaste reactie en leuk dat je ook een dakopbouw wilt realiseren. Hoe ver ben je? Al met een architect bezig? Ik ben erg tevreden over onze architect (Anouk van Alphen). Wij hebben de eerste ronde bij Welstand gehad en hebben een paar kleine aanpassingen moeten doen die nu zijn ingediend. Ik verwacht deze maand een reactie. Ook benieuwd naar jouw plannen, altijd leuk om ideeën op te doen!

  Groetjes Laura

 3. Leuk Lau!! Krijg met lezen al zin om bij jullie op het dak een koffie of wijntje te drinken als het af is! Heerlijk. Succes met alle plannen.

  1. Ja he!! Ik ook:):)

 4. […] december 2018 schreef ik dit artikel over onze verbouwplannen. Ons dakterras zou plaats gaan maken voor een dakhuis met aan beiden […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.