Realisatie van een dakopbouw en -tuin in Amsterdam Oost

Dakopbouw Amsterdam Oost Le Living

Onze dakopbouw met terras aan beiden kanten en mini tuintje (sedum dak) is af! Yes, wat zijn we er blij mee:) Zeker in deze tijd wanneer we natuurlijk enorm veel tijd thuis doorbrengen genieten we er volop van. En met het mooie weer van de afgelopen weken staan de deuren vaak open naar de balkons waardoor we helemaal dat binnen/ buiten gevoel hebben!

Dakopbouw 3D van Alphen Architecten

Dakopbouw achterkant Amsterdam Oost van Alphen Architecten

Terugblik verbouwplannen

In december 2018 schreef ik dit artikel over onze verbouwplannen. Ons dakterras zou plaats gaan maken voor een dakhuis met aan beiden kanten een balkon. Nu een kleine 1,5 jaar later is het helemaal af. Half december was de bouw zo goed als klaar en de afgelopen maanden ben ik vooral nog met de inrichting bezig geweest. Ik neem je mee door de ‘na’ foto’s!

Trap naar de dakopbouw, eikenhouten trap, zwart stalen leuning en trapverlichting

Er is een nieuwe trap naar de dakopbouw gekomen. Er was op deze plek al een rechte trap naar het dakterras, alleen was deze erg stijl. De nieuwe eikenhouten trap met draai zorgt voor een veel vriendelijkere entree. Langs de trap hebben we een stoere, zwart stalen leuning geplaatst en trapverlichting in de wand. Voor de trap is een schuifdeur gemaakt om de ruimte ook te kunnen afsluiten.

Interieur dakopbouw Amsterdam

Dit is de view vanaf de bovenste trede van de trap. Je kijkt zo de heerlijk lichte ruimte in. Aan de linkerkant zie je de glazenpui die aan de voorzijde van de opbouw zit. We gebruiken de ruimte van ongeveer 24m2 als lekkere lounge hoek met TV (hebben we beneden niet) en als werkplek. Op de voorgrond zie je de fiberglass Vitra Eames RAR schommelstoel. Ik heb deze uit de woonkamer gehaald. Hier komt die nog veel beter tot zijn recht toch? Naast de stoel een bijzettafeltje van HAY (DLM) in de kleur lavender.

Dakhuis vanaf de keuken gezien

Dit is de ruimte vanuit de andere hoek gezien. Op de blinde achterwand zijn 2 eikenhouten planken blind gemonteerd waarop we boeken, planten, kunst etc. kwijt kunnen. Voor mij zijn dit soort planken een perfecte manier om je huis of de ruimte gezellig te maken en er echt iets persoonlijks in te stoppen. Aan de rechterkant naast het glazen vloerdeel een op maat gemaakt eikenhouten bureau met zwart stalen frame. Deze is ontworpen door mij en gemaakt door Wouter van Veen (evenals de planken). We hebben een zwevend kastje onder het bureau gemaakt waar je je kantoor artikelen in kwijt kunt en we hebben er ook het kastje ingedaan wat bij de TV hoort. Opgeruimd staat netjes!

Dakhuis Amsterdam Oost

Aan beide kanten van de opbouw zit een grote glazen pui om echt het binnen / buiten gevoel te krijgen. Aan de rechterkant heb je één kiep kantel raam en ernaast 4 harmonicadeuren die je helemaal weg kunt schuiven naar één kant. Je kijkt nu op het terras aan de voorzijde. Op de voorgrond onze heerlijke chill bank, de Togo van Ligne Roset in donkerblauw fluweel uitgevoerd. Perfect voor deze setting wat mij betreft. Ernaast een grijs bijzettafeltje van HAY (DLM). Wat ik het handige vind aan deze tafeltjes is dat ik ze ook op het terras kan gebruiken. Ik wilde graag veel groen in deze ruimte en dat is al aardig lukt (zie bush op rechts).

Zwarte Ikea keuken met eikenhouten plank

De pantry in de nis naast de trap zat niet in het allereerste plan. We moeten nu wel zeggen dat het ontzettend handig is om boven ook water te hebben, een koelkastje en extra opbergruimte. De mat zwarte keuken is van Ikea (Kungsbacka) en gemaakt van gerecyclede PET flessen. De zwarte kraan hebben we los gekocht. Om de keuken toch een chiquere uitstraling te geven heeft Wouter een eikenhouten plank opgehangen onder de kastjes. Het plafonnetje is hier verlaagd met zwarte inbouw spots. Tegen het lage muurtje aan staat de Ferm Living plantenbak met allerlei kruiden. Deze komt uit de eetkamer, maar past hier veel beter. Daarnaast groeien de kruiden hier met al het licht als een malle!

Dakopbouw met glazenvloerdeel

Glazenvloer met zwart stalen frame

Op de locatie waar het dakraam zat hebben we een glazen vloer teruggebracht om toch wat lichtinval te behouden op de overloop eronder. Dit was de voornaamste reden voor het glazen deel, maar ik moet ook zeggen dat ik het een enorm tof element vind. Het is grappig om naar beneden te kijken op de trap eronder. Mijn zoontje vond het in eerst instantie wat scary, maar is deze fase voorbij. Wel jammer want nu heb ik vette vingers op de TV die erboven hangt. De TV is trouwens de Samsung Frame en je kunt er heel veel verschillende schilderijen op zetten. Erg tof vind ik, maakt het toch een mooi object in je interieur als je geen TV kijkt.

Bonsai boom in HAY pot

De basis moet goed zijn, maar een ruimte echt af maken doe je toch door leuke ‘accessoires’ toe te voegen. Ik ben zelf helemaal weg van onze bonsai boom in lage HAY pot. Bonsai bomen hadden voor mij een wat suf karakter, maar nu niet meer. Op de plank erboven onder andere wat stekjes in terracotta potjes.

Zwarte harmonica deuren

Blik op dakterras vanuit de opbouw

Op een mooie zonnige dag schuiven we aan beide kanten de harmonicadeuren helemaal weg waardoor we nog meer verbonden zijn met buiten. Maar het fijne is dat je er ook voor kunt kiezen om ze maar een stukje open te zetten. We genieten voor op het terras van de avondzon en het prachtige uitzicht op o.a. het Tropenmuseum en met helder weer de ADAM toren. Op beide terrassen hebben we banken laten inbouwen met opbergruimte onder de zitting. Op de banken heb ik buiten kussens laten maken bij No Fruit. De geborduurde rugkussens komen uit de souk van Marrakech. Ervoor de Fermob Luxembourg tafel en stoelen gekocht bij Dacks in Amsterdam. Dit buitenmeubilair staat erom bekend dat het heel onderhoudsvriendelijk en weerbestendig is. De lijn is vernoemd naar Jardin du Luxembourg in Parijs, de stoelen waren in eerste instantie ontworpen voor dit park. De tafel is uitgevoerd in de kleur clay grey en de stoelen in deep blue, storm grey en ook clay grey.

Doorkijk dakopbouw

View from the south side. Hier zie je hoe mooi je de ruimte door kunt kijken en hoe je met de deuren open zo’n heerlijk binnen buiten gevoel krijgt. De vloer in het dakhuis is Novilon. Ik wilde in eerste instantie een gietvloer, maar dit ging niet lukken in een pand uit de jaren ’20 vorige eeuw, veel te zwaar. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief met een beetje hetzelfde gevoel. In de ruimte hebben we ook een heel groot kleed neergelegd (2x3m) van The Weavery Shop. Zo’n soort kleed had ik eigenlijk al direct in mijn hoofd bij het ontwerpen van de opbouw. Het is een typisch wollen Beni Ourain kleed, maar wat het bijzonder maakt is dat er indigo strepen doorheen lopen i.p.v. het gebruikelijke zwart.

Dakopbouw buitenkant

De buitenkant van de opbouw is bekleed met thermo essen. Dit gaat nog wat verder vergrijzen. Uiteindelijk krijgen de buiten banken, buiten vloer en deze gevelbekleding dezelfde kleur. Aan de gevel hebben we strakke zwarte spots opgehangen. 2 aan beide zijden. Op deze foto zie je nu ook goed het balkenplafond in de opbouw. Vanwege de hoogte en sfeer vonden we het mooi om de balken in het zicht te houden. Wel hebben we ze wit geschilderd omdat dat mooier in het kleurenpallet past. Tussen de balken zitten zwarte opbouwspots van Rietveld verlichting die je goed kunt richten en dimmen. Op de voorgrond Max zijn schommel van Done by Deer. Het dakhuis is ook zeker één van zijn favoriete plekken in ons huis, regelmatig roept bij ‘boven, boven’ en wijst hij naar de trap.

Achter terras dakopbouw Amsterdam

Het terras aan de achterkant ligt pal op het zuiden, dus heel veel zonuren. Net zoals aan de voorkant is hier ook een bank ingebouwd met opbergruimte onder de zitting. Ik heb hier dezelfde beige zitkussens van No Fruit en voor in de rug kussens uit Marrakech. Hier heb ik voor een vrolijk oranje/ roze pallet gekozen i.p.v. blauw/grijs wat ik aan de voorkant heb. Achter de bank is een plantenbak gemaakt zodat je lekker in het groen zit.

Buitendouche dakterras Amsterdam

Een buitendouche, ja echt! Dit was een wens van mijn vriend. Je ziet hier ook de daktuin wat aan verschillende kanten rondom het terras zit (delen die niet bebouwd mochten worden). Zo zitten we straks toch mooi in het groen. De terrasvloer is van bamboe gemaakt en gaat verder vergrijzen. Op ons terras heb ik een aantal blauw/grijze geglazuurde potten neergezet. Niet teveel alleen, we willen ook lekker ruimte op het terras over houden.

Dakterras Amsterdam view

Aan de achterkant kijken we zo op de hoogbouw rondom het Amstel station. Zeker ’s avonds is dit een heel tof uitzicht als de torens mooi verlicht zijn. Op de voorgrond een heerlijke schommelstoel van het Deense merk Houe. Het grappige is dat we de lijn van deze stoel van de zomer al in Knokke hadden gespot en dat ze telkens in mijn hoofd bleven zitten. Per toeval verkocht Dacks dit merk ook. Op de grond een buitenvloerkleed van Casa om het gezellig aan het kleden.

Stick to the plan

Als je het artikel over de verbouwplannen er nog even bij pakt, dan zie je dat het plan zoals het er toen lag bijna helemaal is uitgevoerd. Het voortraject hebben we uitgevoerd met Van Alphen Architecten en de bouw, afwerking en aanleg van de daktuin is gedaan door de Dakdokters. Heel tevreden over de samenwerking met beide partijen.

De industrial chique look die ik eerder omschreef als stijl met beton, zwart staal en eikenhout komt overeen met het eindresultaat. Wat kleur in de details, daar houd ik van!

Een paar zaken zijn toch anders gelopen:

 • Gietvloer–> te zwaar voor het dak en niet geschikt voor buiten. Uiteindelijk hebben we buiten hout gelegd en binnen Novilon.
 • Locatie van de buiten douche –> deze is verplaatst van de gevel van de opbouw naar de hoek van het terras. Aan de gevel werd het te krap.
 • Eikenhouten schuifdeuren voor de pantry–> mooi, maar overbodig. Wanneer zouden we ze gebruiken?
 • Scandinavische hanghaard Ergofocus –> te duur (soort museumobject..) en het bleek ook qua ruimte erg krap te worden.
 • Zwart stalen deuren –> te duur, zwart aluminium is een erg goed alternatief.

Zo veel woonplezier!

Al met al zijn wij ontzettend blij met deze extra binnen- & buitenruimte waar we momenteel heel veel plezier aan beleven.

Heb je vragen over het proces, ontwerp of de inrichting, neem dan zeker contact met mij op of laat hieronder een reactie achter. Ik vind het erg leuk om met je mee te denken!

Ook is er onlangs een leuk interview met mij verschenen op de website van No Fruit. Lees het hier!

Laura Engels Le Living op dakterras

Foto credits: Marit Gijsberts. 

21 reacties

 1. Mooi!!! Gaaf hoor.

 2. Heel leuk Laura! En leuk beschreven! Ook je keuzes van wat niet werkte is denk ik voor veel mensen met eenzelfde idee heel nuttig!

  1. Ja hoop daar inderdaad anderen mee te helpen!

  2. Prachtig opbouw en ik heb al veel inspiratie van je gekregen. Mag ik vragen hoe hoog het hek is? 1 of 1,20? Weet je dat toevallig?

   1. Sorry hele late reactie en heb het antwoord helaas ook niet direct paraat. Stuur me anders even een aparte mail erover.

 3. Waaauw wat mooi zeg! En wat goed bedacht!

  1. Thanks Charlotte, ook erg blij met het resultaat!

 4. Mooi geworden! Echt goede keuzes gemaakt ook. Geniet ervan!

  1. Dankjewel Meike, leuk om te horen!

 5. Hoi Laura, wat is het mooi geworden. Prachtige dakopbouw, inrichting en foto’s!

  1. Dankjewel! Kom maar gauw kijken.

 6. Mooi artikel Lau. Zo’n fijn plekje!

 7. Wow… Prachtig! Ik woon zelf ook in Utrecht en ben nu aan het uitzoeken of ik ook een dakopbouw mag realiseren op mijn woning. Weet je hoeveel m2 deze extra etage is?

  1. Dankjewel! Is een opbouw in Amsterdam. Het gaat om 24m2 binnen en dan nog buiten een terras aan beide kanten van ongeveer 10-12m2 per terras.

 8. Hoi Laura,

  Super mooi!
  Wij zijn met een aantal bewoners in de straat aan het kijken of we ook een dakopbouw kunnen realiseren. Kan je aangeven met welke m2 prijs we rekening moeten houden?

  Hoor het graag.
  Dank alvast!

  Groet, Kiki Groot

  1. Hi Kiki, Wat leuk dat je van plan bent een dakopbouw te maken. Je kunt mij beter even bellen. Dan licht ik het e.e.a. toe!

 9. Beste Laura,

  Via mijn lieve buurvrouw werd ik op de hoogte gesteld van jullie dakopbouw. Enthousiast, dat zijn wij zeker geworden.

  Ik heb een aantal vragen omtrent de realisatie van jullie prachtig project. Zouden wij een keer kunnen bellen?

  1. Hi Samet, jazeker kan dat hoor!! Leuk.

   1. Hé Laura,

    wij zouden ook graag voor een dakopbouw gaan. dit is echt een enorme inspiratie. Ik benieuwd naar jullie prijs per m2. zou je een indicatie kunnen geven? Dankje!!

 10. Hi Laura,

  Wat een prachtige dakopbouw!
  Wij wonen ook in Oost en willen binnenkort starten met een vergelijkbaar project. Zouden we een keer met jou mogen bellen hierover?

  Gr. Laura & Lennard

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.