Capitonneren

Ben je bekend met deze term? Het is een veel gebruikte techniek uit de naaikunst & leerbewerking waarbij een stof of stuk leer als bekleding op een vaste ondergrond wordt genaaid of geknoopt. Dit gebeurt op een zodanige manier dat tussen de stof en ondergrond een kussentjes ontstaat die gevuld wordt met zacht materiaal.

Deze traditionele techniek zien we nu weer veel terug in interieur en is een ware trend.

Hierbij wat mooie (iconische) voorbeelden op een rij voor je!

Chesterfield

Denk je aan capitonneren dan zie je waarschijnlijk al gauw een Chesterfield bank voor ogen. Chesterfield banken en fauteuils hebben vaak een gecapitonneerde leuning en zitting en een genagelde voorzijde. Chesterfield is geen merknaam maar een benaming voor een meubelstijl. Fleming Howland bezit in de UK de auteursrechten op de naam C Chesterfield. Sommigen zullen een Chesterfield fauteuil voor oude lullen vinden, ik ben er wel fan van! Vooral in combinatie met een strak interieur kan het echt een statement object zijn. Lekker mixen met klassiek en modern.

Baxter

Baxter is Italiaanse fabrikant van hoogwaardige meubels die samenwerken met verschillende designers. In de collectie van Baxter bevinden zich verschillende gecapitonneerde meubels. De bank Chester Moon (2009) kan worden gezien als een herinterpretatie van de Chesterfield banken. Het houdt vast aan de eeuwenoude capitonnage techniek, maar met de strakke belijning van de 21e eeuw.

Ook de Dalma stoel is een prachtige herinterpretatie, echter veel luchtiger door het slanke notenhouten onderstel.

Barcelona chair – Mies van der Rohe

De iconische Barcelona chair van Mies van der Rohe popt wellicht niet direct op wanneer je denkt aan capitonneren, maar ook in deze fauteuil wordt deze techniek toegepast. Het uit 1929 stammende ontwerp, werd door Mies van der Rohe ontworpen voor het Duitse paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Barcelona. De Barcelona chair bestaat uit 40 vlakjes met de hand gezoomd en voorzien van knoopjes op schuimen kussens, allen uit één stuk leer. Sinds de jaren ’50 wordt de stoel geproduceerd door Knoll Studio. Na bijna 90 jaar is deze stoel nog steeds ongekend populair. Welke kleur leer spreekt jou het meest aan?

Ook wel eens het Barcelona day bed gezien? Heel tof!

HAY dot kussen

Wellicht is dit wel één van de best verkopende items van het Deense design merk HAY: het dot kussen met 1 of 2 contrasterende knopen. Uitgevoerd in verschillende stoffen en groottes. Simpel ontwerp, maar hierdoor juist heel succesvol. Een aantal jaar geleden heb ik zelf een fel roze HAY kussen gekocht, welke nog steeds de fauteuil in de studeerkamer opleukt. Nieuw in de dot serie zijn de soft cushions. Gemaakt van superzacht materiaal in prachtige herfsttinten. Welke kleuren zou jij op de bank willen leggen?

Roche Bobois

Het Franse interieurmerk Roche Bobois is natuurlijk bekend van de Maj Jong elementen, waarin het capitonneren terugkomt. Een opvallender nieuw ontwerp vind ik de Bubble curved seat. Dit lijkt mij zo’n heeerlijke plofbank voor in een relaxed ruimte. Deze bank is verkrijgbaar van 2,5-5 zit, maar ook als fauteuil of poef. De Bubble curved seat bestaat altijd uit 2 (kleuren) stoffen. De ondergrond is van een jersey stof met hierover heen een opengewerkte honinggraad stof. Zie jij je hierop ploffen?

Raak jij geïnspireerd door één van deze ontwerpen? Ik ben wel geïnteresseerd in de Bubble curved fauteuil of een nieuw HAY dots kussen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.