Interieurtrends 2018

De vraag die iedereen zich natuurlijk stelt, wat is er dit jaar helemaal in?! Ik vond het wel mooi om hier mijn visie op los te laten in mijn eerste blog van 2018. Interieurtrends komen vaak voort uit de modetrends, maar gaan gelukkig iets langzamer. Echter zie je dat ook de interieurtrends steeds sneller gaan.

Art Nouveau

Als we 100 jaar terug gaan in de tijd en aan zouden bellen bij het huis van Victor Horta in Brussel, dan zien wij in zijn huis veel gelijkenissen met de huidige interieurtrends. De Art Nouveau stijl, tot welke stroming Horta behoorde is helemaal terug. We gaan terug naar de jaren ’10 van de vorige eeuw. We zien asymmetrische golvende lijnen, motieven uit de dieren- en plantenwereld, decoratieve vormen, perfectie en vakmanschap, Japanse invloeden, maar ook opkomst van de industrialisatie en meer geometrische en eenvoudiger meubels, waar meer aandacht voor de constructie is.

Hal Scheepvaarthuis Amsterdam met Art Nouveau elementen. De vloer in het nieuwe restaurant van Ron Blaauw, Nacarat in Hudson’s Bay, lijkt hierop geïnspireerd

Trappenhuis van het Hortahuis in Brussel. De sierlijke vormen en het kleur en materiaal gebruik, is helemaal van nu

Kleur

Kleur is vaak het eerste waar we naar kijken als we het over trends hebben. De kussens die ik op de bank heb liggen geven behoorlijk het kleurenpalet voor 2018 weer. Groen, diepblauw, hemelblauw en oudroze. Er had ook nog oker en bordeauxrood/ aubergine bij gekund, dan had het kleurenpallet voor 2018 bij mij op de bank gelegen. Volgens de laatste trends mogen er meer muren mogen ‘ontwit’ worden en worden voorzien van een vollere, rijkere en donkerdere kleur.

Foto’s van: architectural digest Espana, zelf gemaakt in Venetië.

Flexa roept elk jaar de kleur van het jaar uit, in 2018 is dit je kleur Heartwood. Heartwood is een grijzige, roze tint. De keuze op deze kleur is gevallen om weer in contact te komen met de kalmerende en serene kleuren in de natuur. Heartwood kun je met alle hierboven genoemde kleuren combineren en zo verschillende stemmingen creëren. 

Foto’s van: www.entermyattic.com en www.wonenonline.nl

Materiaal

Je ziet het al eventjes, maar velours en fluweel doen het nog steeds goed! Een luxueuze zware stof, prachtig voor een fauteuil, kussen of gordijn. Ook zie je meer glanzende stoffen (voorzien van lurex) met een bijzondere vleug waardoor de kleur verandert door het licht. Qua hout, gaan we naar warmere, donkerdere kleuren en komen bijvoorbeeld de bijzondere houtsoorten zoals ebben of mahonie weer in. De marmertrend is al even gaande. We zagen eerst vooral carrara marmer, nu zien we ook meer bruin en groen tinten die dan worden gecombineerd met zwart staal of messing. De botanische invloed met riet en rotan blijf je ook dit jaar veel zien in de materiaalkeuzes.

Marrokaanse Zelliges voor in de keuken

Marmeren side table

Velours, velours, velours…

Shiny en gold bij Mobilia 

Zig zag vloer a la Missoni bij Nacarat, ontworpen door Studio Hip

Prints

Geen saaie witte muren, maar een lekker bont behang. En ook in de stoffen zie je veel prints terug. Natuurlijke prints met bloemen en planten (met Japanse invloeden), maar ook geometrische patronen of prints met dieren. Het kan allemaal in dezelfde ruimte.

Stijlkamers bij Salon Residence met opvallend behang, lambrisering en rijke stoffen

Behang van het Engelse Morris & Co. met prints geïnspireerd op de natuur. Ook Tricia Guild heeft dit soort prints in haar collectie

Meubelstukken

Je ziet weer echt de meubels uit de ’60 en ’70 terugkomen die qua kleur, vorm en materiaal ook weer geïnspireerd zijn op de Art Nouveau. Zie je één van deze meubelstukken jouw interieur verrijken?

 

Feel good chair van Antonio Citterio voor Flexform (o.a. te vinden bij restaurant The Jane in Antwerpen)

Gubi Beetle lounge stoel van Italiaans/ Deense ontwerpduo GamFratesi

Tom Dixon Etch Web Brass hanglamp

Warren Platner side chair 

Tulip side table van Eero Saarinen

Semi 47 Suspension lamp

Voor andere mooie trendbeelden kun je ook mijn Pinterest pagina bekijken!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.