Maak kennis met The Weavery (shop)

Aan de Tweede Weteringsdwarsstraat vind je een Bed & breakfast en een prachtig woonhuis. Vanuit dit huis wordt ook een webshop met Berber tapijten gerund, genaamd The Weavery shop. Via, via ben ik in contact gekomen met Driss & Bettina, eigenaren van The Weavery shop. Er werd mij aangeraden om eens te gaan luisteren naar hun bijzondere verhaal en om daarnaast met eigen ogen de kleden te bewonderen. Dit was zeker een goede tip, zeer enthousiast verliet ik na 2,5 uur hun huis. Hopelijk vinden jullie het verhaal achter The Weavery shop net zo inspirerend als ik!

The beginning…

Driss is op zijn 18e vanuit Marokko in Nederland komen wonen. Na een aantal jaar studie kwam hij als finance man in de reclamewereld terecht. In 2004 kwam Bettina voor een uitwisseling vanuit Duitsland in Amsterdam werken. Zij ging bij hetzelfde reclamebureau werken als Driss. Van het een kwam het ander en in 2011 hebben ze hun prachtige huis aan de Tweede Weteringsdwarsstraat gekocht. Het idee was direct al om er een B&B te beginnen die Bettina zou gaan leiden. Alleen volgde er eerst een jaar lang vol verbouwingen. Het hele huis ging op de schop en werd met oude materialen compleet gerenoveerd. Een goede timmerman was hier zeker bij nodig. Alles moest op maat gemaakt worden want in het 17e-eeuwse huis is niks meer recht.

Het oude wevershuis compleet gerenoveerd. In het souterrain en op de bovenste etage bevinden zich de kamers van het Bed & Breakfast. 

De eigen badkamer van de bewoners met uiteraard een tapijt!

Om het huis en de B&B in te richten gingen Driss & Bettina naar Marrakesh. Vanwege de Franse periode wonen er nog steeds veel Fransen in Marokko die voor veel Europese invloeden hebben gezorgd in o.a. de meubelmakerij. Om de B&B een warm en gezellig gevoel te geven moesten er natuurlijk ook Marokkaanse vloerkleden in komen. Toen Driss met zijn moeder door Marrakesh liep, vroeg zij zich af waarom hij zoveel geld aan kleden uit wilde geven in Marrakesh. Ze konden namelijk ook gemaakt worden in zijn geboortedorp door de wevers daar. Dit vond Driss een uitstekend idee en zo werden de eerste kleden gemaakt door de vrouwen uit zijn dorp.

Beni ouarain

De eerste kleden voor Driss & Bettina waren met designs van de Beni ouarain stam. Dit is een Joodse Berberstam die heel hoog in het Atlas-gebergte leeft. Zij staan bekend om de zwart-witte en bruin-witte kleden met veel grafische patronen. De meeste kleden zijn wit met zwarte lijnen om de voor de hand liggende reden dat de schapen wit waren met een zwarte hals. Inmiddels zijn deze kleden ontzettend populair.

De slaapkamer van Driss & Bettina met Beni ouarain kleed.

Het typische grafische patroon.

Tapijt met eigen logo

Éen van de eerste felgekleurde kleden die werd gemaakt, is geïnspireerd op het geruite logo van The Weavery. En laat het logo wat voor de B&B is ontworpen nou net ook geïnspireerd zijn op een tapijt dat ze een aantal jaar terug in Marrakesh hebben gezien. Het cirkeltje is dus weer rond! De kleedjes afgeleid van het logo zijn zeer geliefd onder gasten in de B&B.

Een foto van het kleed wat ze in Marrakesh hadden gespot en waar het logo op is geïnspireerd. 

Het zeer geliefde ‘logo kleed’.

Kleden voor een groter publiek

Na de eerste kleden voor eigen gebruik, volgden opdrachten voor gasten, vrienden & kennissen. Driss wilde dit graag doorzetten om nog meer dames uit het Atlasgebergte structureel aan werk te helpen en ze onafhankelijk te maken. In 2016 is de webshop van The Weavery shop live gegaan met hierin verschillende kleden die al zijn gemaakt en je direct kunt bestellen. Na eerst vooral kleden in opdracht te hebben gemaakt, zijn er nu ook steeds meer klanten die direct van de foto bestellen.

Maatwerk

Als je in de webshop niet jouw perfecte kleed kunt vinden, dan kan er ook maatwerk geleverd worden. Met advies van Driss & Bettina kun je kijken naar het juiste patroon, maat en materiaal. Verwacht niet dat het kleed precies wordt zoals je hebt doorgegeven, de maten kunnen een klein beetje afwijken en ook de weefsters voegen soms wat eigen creativiteit toe. Het productieproces van een kleed kan 2 à 3 maanden duren omdat de weefsters naast het weven ook voor hun kinderen, dieren en land moeten zorgen. Gedurende het maakproces ontvang je foto’s om te zien hoe jouw eigen kleed tot stand komt, dit maakt het heel persoonlijk!

De omgeving van het geboortedorp van Driss in het Atlasgebergte. 

Een kleurstaal om uit te leggen aan de weefsters welke wol ze moeten gebruiken.

Een weefster bezig met een kleed. 

De dochter van Driss & Bettina ‘inspecteert’ een nieuwe bestelling. 

Wat begon met een B&B genaamd the Weavery, vanwege het oude wevershuis waar het in gevestigd is, is er nu een veel directere link met wevers. Ik vind het heel interessant om te zien hoe dingen kunnen lopen en op zijn plek vallen! Driss & Bettina hebben een prachtige business opzet die erop gericht is om de dames in het Atlas-gebergte te ondersteunen. Een heel mooi en ook zeker succesvol initiatief. De kleden gaan de hele wereld over! Wil jij ook graag in het bezit komen van een berberkleed? Neem dan gauw een kijkje op http://shop.the-weavery.com/ Op de website is ook de link naar het prachtige B&B te vinden.

 

3 reacties

  1. Wauw, heel mooi!

  2. […] basis is neutraal, dus daarom in de accessoires meer kleur! Vorig jaar heb ik op mijn blog een stukje gewijd aan de fantastische tapijten van The Weavery shop. Helaas had ik er tot nu toe nog geen […]

  3. […] in mijn lijstje met tips. Schatten van eigenaren en een bedrijf met een hele mooie visie (lees er hier meer over!). Vooral gespecialiseerd in Beni Ouarain tapijten (die typische Marokkaanse met zwarte […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.