Dat verdient een bloemetje!

Het behang zit erop! Uiteindelijk is de keuze uitgegaan naar het fotobehang van KEK Amsterdam naar het stilleven met bloemen van Jan Davidsz. de Heem. Voordat ik het behang uit ging zoeken, zat dit eigenlijk al in mijn hoofd. Toch moet je samen bedenken wat je mooi vindt. Het fijne aan dit behang is dat het op maat gemaakt wordt en het 1 grote plaat is (verdeelt over 6 rollen). Een herhaling van bloemetjes zou in de smalle gang veel te druk worden. Het behang van KEK Amsterdam is vliesbehang, waarbij je niet de banen hoeft in te smeren, maar de behanglijm direct op de muur aan kunt brengen.

Wat vinden jullie van het resultaat? Ik vind het zelf heel gaaf! Het is heftig en je moet er even aan wennen, maar ik ben nu al ontzettend blij dat ik het heb gedaan. Soms moet je iets gewoon doen!

Behangtips
Het behangen samen met mijn moeder ging heel soepel. Echter, is een goede voorbereiding het halve werk. Voor wie ook met op maat gemaakt behang met een motief aan de slag gaat, heb ik hierbij wat tips:

1) Zorg ervoor dat je muren glad zijn. Daarmee bedoel ik: gaatjes gevuld en oneffenheden weggeschuurd. Bij een muur die recent gestuct is, moet je eerst voorstrijk aanbrengen alvorens te gaan behangen. De lijm wordt anders te snel opgezogen.
2) Kijk hoeveel banen je hebt. Bij op maat gemaakt behang is het makkelijk om in het midden te beginnen met behangen. Zet een loodlijn op het midden van de muur. Deze zet je met een waterpas en trek je van boven naar beneden door.
3) Breng de lijm aan met de verfroller net iets breder dan de breedte van de behangbaan. Pak de juiste rol behang (motief wat rechts van het midden moet komen).
4) Maak in de doos waar het behang in zat een gleuf en plaats hier de juiste rol in. Je kunt zo heel gemakkelijk de rol aanbrengen zonder dat de voorkant onder de behangselplak komt.
5) De linkerkant van de baan plaats je evenwijdig aan de loodlijn. Daarna werk je door naar rechts. Wrijf het behang glad met een zachte katoenen doek.
6) Plaats vervolgens vanuit het midden de behangstrook links. Zorg hierbij dat het motief goed doorloopt.
7) Vanuit het midden, bouw je verder uit naar de zijkant.
8) Het behang bij het plafond, onderkant en uiteindelijk ook zijkanten, moet je met een heel scherp mes afsnijden wanneer het behang nog vochtig is van de lijm.

Materialen die ik heb gebruikt:
– Rolmaat
– Scherp mesje (ik heb een scalpel mesje gebruikt)
– (Metalen) liniaal
– Waterpas
– Potlood
– Schone verfroller
– Kwast
– Behangselplak (zelf Perfax genomen)
– Zachte katoenen doek
– Schaar
– Evt. trap

Ik moet zeggen dat ik best op zag tegen het behangen. Ik had het nog nooit gedaan en was erg bang om het te verpesten. Gelukkig is het alles meegevallen. Neem de tijd en zorg voor een goede taakverdeling. Samen met mijn moeder was ik een goed team en bij een mooi bloemetjesbehang hoort natuurlijk ook een mooi bloemetje!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.