Home is where art is

Na een paar zaken op een meubelboulevard binnen te zijn gelopen, weet je wat de interieurtrends zijn, lijkt het alsof ze overal hetzelfde hebben en kun je verwachten dat een groot deel van het land zo’n soort interieur heeft. Veelal is het niet je streven om een doorsnee interieur te hebben. Je wilt liever iets unieks, persoonlijks en eigen. Een wereld die bij jou past en niet bij elke random persoon. Maar hoe maak je van jouw huis, je thuis? Een antwoord hierop is door kunst aan je huis toevoegen. Een huis met een redelijk standaard interieur van de meubelboulevard kan hierdoor veel persoonlijker worden en kleur krijgen.

Kunstliefhebster

Ik houd zelf erg van kunst. Ik bezoek graag musea in binnen- en buitenland, vind het leuk om naar kunstbeurzen zoals TEFAF en PAN te gaan en wandel zo af en toe een galerie binnen. Naar mijn idee heb je niet snel genoeg kunst in huis. Als iets ergens niet meer goed tot zijn recht komt, kun je het weer verhangen of op een andere plek zetten. Ook kun je kunst makkelijk weghalen en wanneer je er weer behoefte aan hebt, terugbrengen.

Ik vind het leuk om kunst te verzamelen. Het liefst koop/vind ik het op heel uiteenlopende plekken zoals een rommelmarkt, bij familie op zolder of in een leuk galerietje. Het hoeft bij mij zeker niet allemaal van dezelfde persoon of in dezelfde stijl te zijn. Met kunst mag je lekker mixen en matchen in huis!

Kunst bij mij thuis

Inmiddels hebben wij best wat kunst in huis, hierbij een greep uit de “collectie”,

Op mijn 15e kreeg ik mijn eerste echte kunstwerk. Het is een bronzen beeld van mijn opa en oma. Het is een klassiek, tijdloos meisje met een hoed op. Eigenlijk hoe ik mijzelf graag zie. Tot nu toe heeft het altijd een mooie plek gekregen op mijn verschillende studentenkamers en nu op de schouw in de eetkamer.

Replica’s

Vanaf mijn zeventiende ben ik replica’s van bekende schilderijen gaan verzamelen. Ik vind museumwinkels erg leuk en destijds heb ik uit verschillende winkels van musea een bekende replica meegenomen. De eerste aanwinst was de Cambell’s soup cans van Andy Warholl uit het MoMa. Hierna volgde Starry Night van Vincent van Gogh uit het MoMa, De Kus van Gustav Klimt uit het Belvedere in Wenen en de kathedraal van Rouen welke ik bij het huis van Monet in Giverny kocht. Destijds stonden deze op een witte boekenplank in mijn studentenkamer, inmiddels heb ik deze op de logeerkamer hangen. Nog steeds leuke kiekjes.

Pauw

Na een tentoonstelling van Marc Mulders te hebben bezocht met mijn moeder, ben ik helemaal weg van zijn werk. Van mijn ouders heb ik tijdens mijn 21-diner een zelf geschilderde pauw gekregen, geïnspireerd op de pauwen van Marc Mulders. Hier ben ik nog steeds enorm blij mee. Na ook verschillende studentenkamers te hebben gezien, voorziet het schilderij onze studeerkamer nu van veel kleur.

Beelden

Wij boffen er erg mee dat we aan beide kanten ouders hebben die erg creatief zijn en die het leuk vinden om dingen voor ons te maken. Zo heeft mijn schoonmoeder een prachtige koeienkop gehouwen uit een zwarte serpentijn die boven in de boekenkast ligt. En daarnaast heeft ze ook een hele mooie kop uit Braziliaans speksteen gehouwen die op een eikenhouten sokkel in de hal staat. Meer van haar werk kun je bekijken op: http://www.miekeveldman.nl

Erfstuk

In de eetkamer hangt een klassiek olieverfschilderij in een barokke lijst. Dit is een familiestuk welke is afgestoft en weer een nieuw thuis heeft gekregen. Het donkere steegje met hierin het lichtspel van de lantaarn vind ik een mooi tafereeltje. Wat vooral ook leuk is, is dat het schilderij al ruim 100 jaar in de familie rondzwerft.

Marc Mulders

Zoals ik al heb omschreven ben ik fan van het werk van Marc Mulders. Boven de bank hebben we een grote kale muur die vraagt om een groot kleurrijk schilderij. Mijn schoonmoeder heeft op een klein formaatje in de stijl van Marc Mulders een schilderij met pioenrozen gemaakt. Het echte schilderij voor boven de bank is er nog niet, maar het proefje hangt nu op de slaapkamer boven het bed.

Trappengat

In ons trappengat hangt een verzameling van herinneringen in een zwart lijstje. Onder andere een foto van ons huis halverwege de 20e eeuw, een foto van een zeilboot, opgezette vlinders en een vleermuis, een inkttekening op rijst blad uit Vietnam, een foto van een vrouw in Vietnam, een gedichtje van Gewoon Jip en een print van een schilderij van Edgar Degas uit het MoMa. De verzameling is nog lang niet klaar, maar het begin is gemaakt. Criteria voor een plekje op de wall zijn: zwart wit, afwisseling van verschillende vormen van kunst en het moet ons raken.

Zo met wat kunstwerken op een rij, lijkt het een behoorlijke allegaar aan kunst bij mij thuis. Echter, moet ik zeggen dat het in ons huis goed tot zijn recht komt. Juist de diversiteit maakt het leuk. Ik stop nog lang niet het met verzamelen van kunstwerken. Eigenlijk heb ik eerder het idee dat ik net begonnen ben. Voor in de eetkamer boven de schouw zoek ik nog iets en ook voor in de tussenkamer. Misschien wordt het deze keer een bijzondere foto?

In een volgend artikel zal ik ingaan op het aanschaffen van kunst. Waar moet je rekening mee houden en wat zijn de leuke adresjes? Ik ga erover schrijven!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.