Jaren dertig huis in Zeist

Een vriendin van mij heeft samen met haar vriend in Zeist een heel charmant jaren dertig huis gekocht. Dit jaren dertig huis heeft nog zo’n typische lange, smalle keuken. Ze hebben mij gevraagd om verschillende opties uit te werken van de indeling, wanneer ze de muur tussen de keuken en woonkamer open zouden breken.

Naast de indeling heb ik ook interieuradvies gegeven voor de basis: moodboard, kleuren & materialen, meubels en verlichting. Dit geeft een fijn kader!

Reactie van de opdrachtgevers: “Wij zijn heel blij met het interieuradvies van Laura. Ze heeft super goed geluisterd naar onze wensen en heeft dit vertaald naar een compleet interieuradvies. Zelf vonden we het lastig om een goede indeling voor onze nieuwe woonkamer te bedenken. Laura kwam met verrassende indelingen waar wij zelf niet snel op waren gekomen, zoals het idee om een erkerbank in te bouwen om zo een ruime zithoek te creëren. De ideeën voor de kleuren, materiaalgebruik, meubels en verlichting zijn heel concreet en passen helemaal bij onze stijl. Super veel zin in om dit advies toe te gaan passen in ons nieuwe huis en erg benieuwd naar het resultaat!”

Moodboard sfeer interieuradvies Zeist

Dit typische jaren dertig huis ligt aan een mooi plein/park zodat je lekker groen wegkijkt. De erker is dus een belangrijke plek in het huis. De originele jaren dertig details die in het huis zitten zoals mooi deurbeslag moeten ook zeker behouden blijven en geven al richting aan de stijl. Het huis is lang en smal dus het is van belang het huis dat het huis licht blijft. Daarnaast is het leuk om de eetkamer en zitkamer ‘af te scheiden’ met bijv. een mooie inbouwkast. De ensuite is er helaas al eerder uitgesloopt. Een net speelhoekje geïntegreerd in het interieur behoort hier ook tot de wensen. De stijl is verder rustig en Scandinavisch met wat kleur in de details en een tikkeltje industrieel her en der.

Moodboard kleuren en materialen interieuradvies Zeist

Qua kleuren en materialen ben ik voor een heel rustig en licht pallet gegaan. Een mooie eikenhouten vloer met een lekker vloerkleed. Zwart staal en marmer in de details, mooie linnen gordijnen, veel groen (planten) en rustige tinten op de muur zoals Setting Plaster en Mizzle van Farrow & Ball. Als accentkleur roest/ terracotta voor het warme, gezellige gevoel.

Interieuradvies meubels jaren dertig huis Zeit

Ik heb wat ideeën gegeven voor meubelstukken die mooi zouden staan in dit huis. Een goede hoekbank hebben de nieuwe eigenaren al en past ook helemaal in het interieur. Een mooie strakke inbouwkast is fijn voor genoeg opbergruimte. Een erkerbank lijkt mij erg leuk om zo optimaal gebruik te maken van de erker met fijn uitzicht op het park. Om de zithoek af te maken nog een leuke fauteuil in cognac of een klassieker zoals de Orange Slice (Artifort). Als alternatief op de inbouwkast een servieskast in een modern jasje. Dit kun je niet truttig vinden, toch? Een licht grijze keuken met licht blad en een eikenhouten vissengraad op de vloer is een pracht combinatie voor dit huis wat mij betreft. Met barkrukken van HAY in een afwijkend kleurtje, bijv. groen maak je het geheel net iets gewaagder. En een mooie eikenhouten tafel van bijv. Studio Henk met zwart stalen frame is ook een goed basisstuk. Spreken deze meubels je aan?

Verlichting jaren dertig huis Zeist

Verlichting, voor velen niet makkelijk in te vullen. Je hebt het nodig, maar wat zijn nou echt mooie lampen en hoe functioneel zijn ze? Dit huis heeft al een aantal vaste lichtpunten en door de verbouwing zullen er nog een aantal bij komen. Voor in het zitgedeelte stel ik de driepoot lamp van Serge Mouille voor. Ik vind dit een mooie lamp om iets hoger op te hangen (heel veel niet…) zodat die niet stoort als je eronderdoor loopt. Daarnaast is deze lamp ook decoratief. Voor boven de eettafel wat luchtigere lampen zoals glazen bollen of de Secto Octo lamp van hout. In de keuken kunnen boven het aanrecht, waar wandspots worden gemaakt, bijvoorbeeld de stoere Tonone Bolt wandlampen komen te hangen. Strakke plafondspots voor in de keuken en aan de muur blokjes als wandspots die mooi naar boven en onder schijnen.

Indelingsoptie 1 verbouwing keuken jaren dertig huis Zeist

In het eerste ontwerp voor de indeling ben ik voor een speelhoekje direct naast de keuken gegaan. De deur van de gang naar de keuken heb ik eruit gehaald en hier kan nu mooi een speeltafeltje tegenaan. Omdat er een zuil/ pilaar in de keuken moet komen ter ondersteuning van de constructie, heb ik deze aan het begin van het spoeleiland geplaatst zodat je tegen de andere kant nog een kast kunt zetten (bouw technisch blijkt deze locatie niet goed te zijn). Aan de lange rechter zijde van de keuken hoge kasten met hierin de nodige apparatuur vervolgd door een lang aanrecht tegen de muur. Ertegenover een groot spoeleiland (1.20m diep) met een barretje. Omdat de doorloop redelijk beperkt is tussen het eiland en de eettafel, aan één kant van de eettafel een bank waardoor je ruimte bespaart. Tussen de eethoek en haard een mooie (buffet) kast die sfeer geeft. In de zithoek een lekkere hoekbank met ertegenover een grote inbouwkast waar o.a. de TV ook in zit. Op de kop van de zithoek een leuke fauteuil.

Indelingsoptie 2 verbouwing keuken jaren dertig huis Zeist

In indelingsoptie 2 heb ik de deur van de gang naar de keuken laten zitten. Je begint in de keuken direct met een kastenwand incl. apparatuur met aansluitend een aanrecht. Ertegenover een keukeneiland met geïntegreerde zuil ter ondersteuning van de constructie. In deze optie een eiland van 90cm diep wat meer ruimte rondom geeft. Voor de afwisseling hier een gezellige ronde eettafel gericht op de tuin. Tegen de schouw een strakke inbouwkast (kasten en open vakken) met hier ook een speelhoekje aan vast. In de zitkamer deze keer de bank aan de andere zijde in de nis. Er tegenover een strak TV meubel en in de erker een mooie fauteuil met een tafeltje ernaast. Een lekker vloerkleed in de zithoek kan in mijn ontwerpen natuurlijk niet ontbreken;)

Indelingsoptie 3 verbouwing keuken jaren dertig huis Zeist

Bij het maken van dit indelingsontwerp (3) had ik inmiddels meer informatie over de exacte locatie van de zuil in te keuken ter verstevigingen van de constructie. In deze optie ook de deur van de keuken naar de gang dichtgemaakt en hier een mooie hoge kastenwand tegenaan met apparatuur erin. Tegen de ‘achterwand’ een laag keukenblok en ertegenover een 90cm diep eiland. Aan het einde van het eiland de zuil/ pilaar. Natuurlijk ook een leuk barretje erin verwerkt. In dit ontwerp een ingebouwde bank tegen de muur met in het verlengde een speelhoekje. Er tegenover een ovale tafel met rondom eetkamerstoelen. Tegen de muur een mooie (buffet)kast. In de zitkamer de bank ook in de nis. In de erker een ingebouwde erkerbank die zowel opbergruimte als een extra zitplek geeft.

De verschillende opties worden nu afgewogen. Waar zou jij voor gaan? Inspiratie opgedaan voor een verbouwing? Om de verschillende opties nog beter te kunnen visualiseren heb ik ook het ontwerp in Sketch Up laten zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.