Interieur inspiratie uit Marokko: zelliges & tadelakt

Zelliges blauw groen

Wie de Le Living Instagram pagina een beetje heeft gevolgd, heeft vast gezien dat ik afgelopen weekend een mooi tripje naar Marrakesh (Marokko) heb gemaakt. Wat een heerlijke herfstbestemming voor een lang weekend weg. Goed weertje, lekkere keuken en vooral heeel veel moois op interieurgebied! Ja daar ga ik goed op:) Naast de mooie kussens, manden en geglazuurde bloempotten staat Marokko ook bekend om de zelliges en tadelakt.

Wat zijn zelliges?

Zellige is een handgemaakte keramische tegel van natuurlijke klei uit de Marrokaanse Fez regio. De tegels worden gekenmerkt door de variaties in de glans, diepte en regelmatigheid van het glazuur en de vele manieren waarop ze gesneden kunnen worden. Daarnaast worden ze ook in vele patronen gelegd, zo kan je ook een vissengraad vloer van zelliges krijgen.

Ik heb al eerder zelliges als voorbeelden in posts naar voren laten komen, maar ik ben nu weer helemaal opnieuw fan. Ik zou graag mijn badkamer of toilet verbouwen al is dit niet echt nodig.

Kijk zelf hóe mooi!

El Fenn Marrakesh

El Fenn Marrakesh

Prachtige zellige tegelvloeren (& interieur) in Hotel El Fenn. Als je in Marrakesh bent zeker even langs gaan of nog beter logeren! Wat grappig is, is dat de inrichting bedacht is door een Nederlander: Willem Smit. Secret Garden Zelliges

Zelliges Marrakesh

De kleur groen voor zelliges is absoluut favoriet in Marokko. 

Zelliges

Zelliges

Verschillende kleuren zelliges

Maar andere kleuren zijn ook zéker mogelijk en niet minder gaaf. 

Wat is tadelakt?

Tadelakt kan je toepassen op wanden, vloeren en ornamenten. Het is volledig waterdicht en daarom wordt het voornamelijk toegepast in badkamers, keukens en toiletten. Tadelakt is een soort van pleister en is een mengsel van kalk en marmerpoeder. Tijdens de droging wordt het glad gepolijst met steen en zeep. Hierdoor krijgt het een diep gewolkt effect en wordt waterdicht. Tadelakt kan niet aangebracht worden in strakke hoeken: er moet altijd een (flauwe) ronding zijn. Hierdoor komt tadelakt aan zijn kenmerkende ronde uiterlijk. In Marokko zie je het ontzettend veel en vaak in combinatie met een zellige vloer of wandje. Tadelakt lijkt op beton ciré alleen is dit gemaakt van een industrieel materiaal. Het is na droging en afwerking qua uiterlijk te vergelijken maar is onderhoudsarm waar je bij tadelakt stukken die vaak nat worden om de paar jaar moet voorzien van een nieuwe (waterdichte) zeeplaag.

Tadelakt en zelliges

Tadelakt & zellige tegels in natuurtinten. Geweldig mooie combinatie toch!!

tadelakt

Badkamer met tadelakt op de wanden en carrara marmer op de vloeren, love the neutrals!

tadelakt badkamer

Prachtig contrast met de structuur wand! Echt een eye catcher.

tadelakt groen

Ook in het groen is een tadelakt wand en vloerafwerking spectaculair.

Hoe vinden jullie zelliges en tadelakt voor je badkamer, toilet of badkamer?

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.