Sustainable furniture

Zoals sommige wel zullen weten heb ik naast deze blog ook nog een baan. Sinds een paar weekjes ben ik gestart in een nieuwe functie waarin ik mij bezig houd met ‘duurzaamheid’. Een mega interessant onderwerp wat heel erg veel omvat. Door er dagelijks mee bezig te zijn en er veel over te lezen, besef ik me dat je op het gebied van interieur heel makkelijk stappen kan zetten in de duurzame richting! Als ik in mijn huis om mij heen kijk, dan ga ik hartstikke goed! Ik heb heel veel tweedehands gekocht en producten hergebruiken is een voorbeeld van duurzaam bezig zijn.

Hoe krijg je een duurzame inrichting?

Om hier antwoord op te geven is het handig de definitie van duurzaamheid erbij te pakken. De Dikke van Dale geeft aan dat wanneer iets duurzaam is, iets lang mee gaat, aan weinig slijtage onderhevig is en het milieu weinig belast.

Hoe zorg je ervoor dat je meubelstukken lang mee gaan?

Dat heeft alles te maken met de keuzes die je maakt. Koop iets waarvan je verwacht dat je het lange tijd mooi blijft vinden en wat de komende jaren ook in je interieur blijft passen. Mocht dat niet zo zijn, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing, zorg dan voor een goede herbestemming of probeer er iemand anders blijf mee te maken. Degelijke meubelstukken van duurzaam materiaal kun je vaak nog prima tweedehands verkopen.

Hoe zorg je voor zo min mogelijk slijtage bij meubels?

Natuurlijk zijn meubelstukken gebruiksobjecten en ontstaan er dus ook gebruikssporen. Wel kun je ervoor zorgen deze te beperken door gewoon goed voor je spullen te zorgen. Onderhoud ze op tijd en kies voor materiaal wat te onderhouden valt (bijv. hoes van een bank kunnen wassen). Daarnaast is het ene materiaalsoort ook veel gevoeliger dan het andere. Een tafel met een massief houten blad gaat langer mee dan een tafel met een blad gemaakt van spaanplaat met folie.

Hoe kies je meubels die het milieu zo weinig mogelijk belasten?

Sla een willekeurige krant open en je leest over de zorgen om het milieu. Vooral het beperken van de  CO2 uitstoot is erg belangrijk. Je kunt hieraan bijdragen door bijvoorbeeld te letten op de grondstoffen waarvan iets is gemaakt. Hoe worden ze verkregen, zijn ze hernieuwbaar en/ of  recyclebaar? Soms lastig om hierachter te komen! Gelukkig zijn er ook meubelstukken en meubelontwerpers die bekend zijn vanwege het duurzame productieproces. Hierbij wat interessante voorbeelden op een rijtje, you can’t go wrong with!

Piet Hein Eek- Sloophouten tafel en stoel, 100% gerecyclede materialen. 

Oxgut- Een Amerikaans merk met onder andere deze grappige stoelen die gemaakt zijn van oude brandslangen.

Muuto – Deens designlabel dat lampen en manden maakt van gerecycled plastic vilt. 

Dirk Vander Kooij-  Melting pot table, ‘groen marmer’ is gemaakt van 100% gerecycled plastic. 

Moduplus- Twee soorten zitelementen waarmee je eindeloos kan variëren. Ze hebben verwisselbare hoezen en in het ontwerpproces is er rekening mee gehouden dat alle onderdelen gemakkelijk te vervangen zijn. 

Refurbishing

Ook steeds meer meubelfabrikanten en winkels zijn bezig met het verlengen van de levensduur van meubels.  Zo verkopen bijvoorbeeld Gispen en Flinders gereviseerde meubels. Deze design meubels zijn schoongemaakt en opgeknapt waar mogelijk en worden dan opnieuw verkocht. Zo krijgt een meubelstuk een tweede leven en daarnaast koop je ook een design item voor vaak maar een derde van de nieuwprijs.

Hoe maak jij je interieur toekomstbestendig?

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.