Handige handvatten voor het stylingvak, een uitgewerkt interieurconcept

Wie mijn Instagram account een beetje volgt, heeft vast gezien dat ik de afgelopen weken een stylingcursus bij Academie Artemis in Amsterdam heb gevolgd. Vanaf het moment dat ik begon met deze blog, had ik bedacht dat het goed zou zijn om een studie / cursus te gaan doen in de richting van interieurstyling. Ik wilde namelijk meer achtergrond over het stylingvak krijgen met concrete handvatten. Na wat research te hebben gedaan, kwam ik erachter dat Academie Artemis voor het vak styling één van de beste HBO opleidingen in Nederland aanbiedt. Omdat het volgen van een gehele HBO opleiding op dit moment iets te tijdrovend is, was ik erg blij dat er ook een Basis Module Styling aangeboden werd waarbij je kunt snuffelen aan het stylingvak.

De lessen

Een stylist praat met beeld. Tijdens de lessen hebben we geleerd om te ‘kijken’. Ik heb verschillende moodboards gemaakt, documentaires bekeken, een gastles gehad, met verschillende doelgroepen gewerkt, uitleg gekregen over het vak trend watching en nog veel meer. Elke week kreeg ik huiswerk en was zo heel de tijd actief bezig met het stylingvak. In de acht lessen hebben we toegewerkt naar de presentatie van ons concept. Het concept, wat ik d.m.v. verschillende moodboards heb uitgewerkt, mocht ik zelf bedenken.

Mijn concept: de styling van een restaurant op Mallorca

Natuurlijk had ik direct het idee om iets te gaan inrichten. Ik had eerst bedacht om een Italiaans restaurant in te richten. Hier ben ik vanaf gestapt nadat ik met een vriend gesproken had die bezig is met de renovatie van een restaurant op Mallorca. Hóe leuk is het om een concept uit te werken voor een real life case! Nu had ik foto’s van het pand, tekeningen van de indeling en een echte locatie.

Stappenplan

Tijdens de stylingsmodule heb ik geleerd dat je een concept kan presenteren d.m.v. de volgende moodboards:

  1. Concept: wat wil ik vertellen / duiden / uitleggen?
  2. Doelgroep: voor wie is het bedoeld? wat doen ze? hoe zien ze eruit?
  3. Kleur: het kleurbord bouw je op aan de hand van een mooi beeld waarin de verschillende kleuren terugkomen die bij je concept passen. De kleurenstalen beeld je ernaast af. Een standaard aantal stalen is zes.
  4. Materiaal: het materiaalbord bouw je ook op aan de hand van een inspiratiebeeld (of meerdere beelden) met hiernaast stukjes materiaal, bijvoorbeeld stof, metaal, hout etc.
  5. Vorm: aangezien ik een interieurconcept heb uitgewerk gaat het bij vorm om een plattegrond (2D) of aangezicht van een ruimte (3D). Daarnaast heb ik een aantal meubelstukken verwerkt in dit bord om te laten zien hoe de ruimtes eruit komen te zien. Bij bijvoorbeeld een modeconcept neem je silhouetten op in je bord ‘vorm’.
  6. Accessoires: welke accessoires gebruik je in het interieur?

Als je zelf een concept met beeld uit wilt leggen, dan zijn de zes boven genoemde onderdelen heel handig om mee te nemen. Ik heb ze kunnen gebruiken voor een interieurconcept, maar mede-cursisten hebben het gebruikt voor het uitleggen van een kledinglijn of een food concept. Heel breed inzetbaar dus!

Het concept uitgewerkt

In het conceptbord heb ik in een paar foto’s geprobeerd uit te leggen wat het concept inhoudt. Het restaurant Pura Vida ligt aan het strand van Sóller op Mallorca. Er heerst een hele ontspannen, Mediterrane sfeer. Zowel binnen als buiten is er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en kleuren. In het restaurant kun je ’s ochtends komen voor een koffie, ontbijtje en de krant. Daarnaast ben je er ook aan het juiste adres voor een lunch, diner en een lekker wijntje.

Het restaurant kent een brede doelgroep. Zowel jong als oud is er welkom. Aangezien Mallorca een vakantie-eiland is, zullen in Pura Vida ook veel vakantiegangers komen. Mensen die zin hebben om na een dagje strand gezellig te borrelen en een hapje te eten. De gasten houden van mooi, puur eten en waarderen de natuurlijke en ontspannen stijl van het restaurant.

Op de kleurkaart zie je een mooi beeld van een visser met zijn netten in de haven van Sóller. De accentkleuren in het beeld zijn groen, oker en blauw. Daarnaast zie je ook natuurlijke kleuren zoals bruin/ beige, grijs en creme/wit.

Je ziet het al aan de kleur van de foto, op de materiaalkaart zitten echte stukjes materiaal en dit beeld is dus ook gefotografeerd. Je krijgt hierdoor een hele goede indruk hoe iets voelt/ eruit ziet. Voor het concept van het restaurant heb ik voor de materialen hout, gietvloer, rvs/ staal, tegels en twee soorten stof gekozen.

Ik heb twee borden voor vorm gemaakt, binnen én buiten. Een groot deel van het restaurant bevindt zich namelijk buiten.

Net zoals in de mode gaan de interieur trends steeds sneller. Ik heb daarom voor een tijdloze basis gekozen bestaande uit natuurlijke materialen en kleuren. In de accessoires en makkelijk aanpasbare zaken heb ik de huidige trends verwerkt.

In het restaurant ligt op de grond een gietvloer en in de toiletten en rondom de bar vind je speelse Portugese tegeltjes. Sommige muren zijn glad gestuct en aantal muren zijn ruw en onbewerkt. Er is gebruik gemaakt van mooie stalen deuren die goed contrasteren bij de ruwe wanden. De inrichting is modern met strakke HAY stoelen en voor de haard een afgesleten kleed met lekkere, luie vlinderstoelen ervoor.

Buiten is er een mooie strakke veranda gecreëerd langs het huis die veel schaduw geeft. Er zijn vaste gemetselde banken met leuke kussens en Acapulco lounge stoelen ervoor. Ook staan er tafeltjes waaraan gegeten kan worden met hieraan regisseursstoelen. In het midden van het terras is er een lange vijver waar je op de rand kan zitten. In de tuin staan ook een paar olijfbomen. Om je na een dag strand op te kunnen frissen is er een buitendouche.

In de accessoires zie je de kleuren groen, geel en blauw terugkomen die een mooi contrast geven met de rustige basis.

Wat vinden jullie van het resultaat? Zou je bij deze tent een hapje gaan eten? Binnenkort ga ik dit concept aan de ‘opdrachtgever’ presenteren en ik ben erg benieuwd wat ervan gevonden wordt!

Ik heb met erg veel plezier deze cursus gevolgd en vond het enorm leuk om wekelijks bezig te zijn met dit vak. Nu eens na gaan denken over de deeltijdopleiding interieurstyling…  Heb je ook een leuk concept dat uitgewerkt moet worden? Let me know!

2 reacties

  1. Super leuk lau, doe mij maar een cocktailtje….

    1. Haha als het restaurant klaar is, zal ik foto’s laten zien!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.