Take a chair

Stoelen. Als ik er zo over nadenk mijn favoriete meubelstuk. Jaren geleden kreeg ik al een boek over de meest bijzondere designstoelen. Vooral eetkamer stoelen spreken mij aan. Je hebt er niet snel genoeg van. Je zet ze aan tafel maar ook in bijvoorbeeld de slaapkamer of in de hal komen ze mooi tot hun recht. Eetkamerstoelen mogen wat mij betreft uitgesproken zijn en kunnen net die extra toevoeging zijn aan je interieur die ervoor zorgen dat het anders is dan anders.

Mijn favorieten op een rij:

  • Vlinderstoel series 7 van Arne Jacobsen / Fritz Hansen

Waarom? 4 replica’s van deze stoel kocht ik voor op mijn eerste studentenkamer. Ik was toen al helemaal fan van deze stoel vanwege zijn zitcomfort en eenvoudig ogende ontwerp. Deze stoelen passen in veel verschillende interieurstijlen en zijn stapelbaar. 60 jaar geleden is deze stoel ontworpen en het is nog steeds een enorme klassieker. Inmiddels zijn er meer dan 5 miljoen exemplaren gemaakt.

Uitvoering: de meest basic uitvoering. Wit essenhout met chromen onderstel.

Nieuwprijs: €388

  • DAW & DKR van Eames

Waarom? nog zo’n enorme design klassieker die niet mag ontbreken in mijn favorietenlijst. De stoelen van het ontwerpersduo Charles & Ray Eames zijn ruim 60 jaar geleden ontworpen en geïntroduceerd op de wedstrijd ‘Low-Cost Furniture Design’ wedstrijd, welke in 1948 georganiseerd werd door het Museum of Modern Art in New York. Deze Eames stoelen werden de allereerste industrieel geproduceerde kunststof stoelen in de geschiedenis van de meubelproductie. Als tiener vond ik dit model al grandioos en vorig jaar heb ik dan eindelijk de schommelstoel gekocht van fiberglass met esdoorn onderstel.

Uitvoering: naast de RAR schommelstoel zijn er ook nog 2 andere uitvoeringen die ik geweldig vind. De DAW in het wit met essenhouten onderstel voor aan de eettafel en de DKR met Eiffeltoren- onderstel van chroom voor op de slaapkamer.

Nieuwprijs: €484 (DAW) €389 (DKR).

 

  • Thonet 209

Waarom? onlangs heb ik al een lovend stuk gewijd aan Thonet en daarom hoort dit prachtige exemplaar zeker thuis op deze lijst. Ik verkies als eetkamerstoel de 209 boven de 214 omdat die armleuningen mij erg gerieflijk lijken voor lange avonden tafelen. De 214 is toch meer voor een bakkie koffie in een café. Ik zou de stoel willen hebben vanwege zijn tijdloze elegantie en het fantastische ambachtschap. Ik geloof er ook heilig in dat deze stoel in elk interieur iets toevoegt.

Uitvoering: zwart frame met een blanke gevlochten rieten zitting.

Nieuwprijs: €925

  • J104 van HAY

Waarom? de eenvoud van deze stoel spreekt mij erg aan. Oorspronkelijk is deze stoel ontworpen voor FDB – de Deense Consumentenbond Co-operatieve Society. Later is deze ook geproduceerd voor de gewone consument. Je kunt goed zien dat de stoel vooral functioneel moest zijn en er niet te veel poespas aan mocht zitten. Momenteel overweeg ik om twee witte exemplaren aan te schaffen voor aan mijn eettafel in plaats van 2 vlinderstoelen. Deze stoelen zitten ook nog eens goed betaalbaar.

Uitvoering: wit beukenhout. Het grijze of zwarte exemplaar vind ik ook leuk, maar past minder aan mijn eettafel.

Nieuwprijs: €209

  • Wishbone stoel van Hans Wegener

Waarom? eenvoudig, licht ontwerp uit 1950 wat ook nog eens een prachtig stuk vakmanschap is. Schijnbaar bestaat de zitting uit 120 meter papieren koord dat met de hand geweven is. Vanwege het hout heeft de stoel ook een warme uitstraling. Deze stoelen lijken mij erg mooi aan een ronde en witte tafel vanwege de ronde rugleuning en het contrast met hout.

Uitvoering: eikenhout (mijn favoriet, ook al is notenhout nog ook heel chique)

Nieuwprijs: €863

  • Masters stoel van Philippe Starck voor Kartell

Waarom? dit is één van de eyecatchers aan mijn eettafel. Wat ik zo enorm leuk vind aan deze stoel is dat Philippe Starck drie iconische stoelen samenvoegde tot één stoel. In de Masters stoel komen de vlinderstoel van Arne Jacobsen, de tulpenstoel van Eero Saarinen en de Eiffel-stoel van Charles & Ray Eames samen in de rugleuning. Zowel de vlinderstoel als de Eiffel-stoel zijn voor mij ook echt twee toppers. Het fijne aan deze stoel is dat hij ook echt lekker zit. Dit komt mede door de vilten kussentjes die ik erbij heb gekocht.

Uitvoering: zelf ben ik voor standaard wit gegaan. In 2013 werd ook een nieuwe versies uitgebracht: de metallics. Hiervan vind ik de titanium versie de tofste.

Nieuwprijs: €419 voor de metallic variant en €186 voor de witte.

  • Fiber swivel chair van Muuto

Waarom? dat Muuto leuke producten op de markt brengt, wist ik wel. Dit is alleen wel weer echt een topexemplaar, en dat zeg ik van een leren stoel. Normaalgesproken ben ik er niet zo van omdat het vaak een zwaar en kolossaal karakter heeft. Dit exemplaar oogt luchtig door het onderstel en heeft door zijn rondingen een hoog zitcomfort. Een prachtige eetkamerstoel met leuningen waar je heel gerieflijk in kunt zitten. De Fiber stoel van Muuto is in veel verschillende uitvoeringen te verkrijgen. In kunststof, stof en leer en met verschillende onderstellen zoals een vierpoot en een slede onderstel.

Uitvoering: cognac kleurig leer met zwarte poot gesplitst in vier kleinere poten.

Nieuwprijs: €999

  • Beso van Khodi Feiz voor Artifort

Waarom? deze lijst is niet compleet zonder een mooi Nederlands ontwerp. Khodi Feiz bracht in 2015 voor Artifort de stoel Beso (kus op zijn Spaans) op de markt. Een stoel die heel elegant is en waar je heel lang en comfortabel op kunt zitten. Er zijn veel verschillende uitvoeringen beschikbaar met verschillende poten, met en zonder leuningen en stoffen.

Uitvoering: 4-poot staal met armen in een blauwe “kvadrat’’ stof.

Nieuwprijs: vanaf €436

Naast deze lijst met acht top stoelen zijn er zeker nog meer mooie exemplaren te noemen zoals de Minotti Flavin en de Vitra softshell chair. Wat zijn jouw favoriete eetkamerstoelen?

Bij het kopen van een stoel is het belangrijk om naast de visuele en esthetische aspecten ook aan de meer praktische aspecten te denken, zoals:

  • Hoe lekker zit de stoel?
  • Wat is de hoogte van de stoel?
  • Hoe is de zitting? Welke vorm?
  • Hoe stevig is de stoel?
  • Kan ik de stoel makkelijk schoonmaken?

Nog steeds kan het moeilijk zijn om jouw perfecte eetkamerstoel te kiezen. Het geluk is alleen dat je er vaak met één stoel niet bent, je mag er meer uitzoeken. Is het niet één model wat je mooi vindt, maar meerdere? Maak dan een mooie combinatie! Vaak ook heel geslaagd!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.