Een tafel om aan te tafelen

Lang tafelen, een van mijn favoriete bezigheden! Lekker eten, mooie wijnen en goed gezelschap. De ingrediënten voor een topavond! Elke zaterdagavond zou voor mij zo mogen zijn. Uit of thuis maakt niet uit, maar voor een dinertje thuis is een fijne eettafel wel een essentieel onderdeel.

Hoe kies je jouw perfecte eettafel?
Er zijn mensen die twee of zelfs drie eettafels in huis hebben. Niet echt nodig, in principe hoef je er maar één. Het kiezen van die ene perfecte eettafel is alleen niet altijd even makkelijk. Je zou al snel zeggen, hoe groter hoe beter! Maar natuurlijk wil je ook wat ruimte rondom de tafel hebben.

Er zijn verschillende aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden bij de keuze voor een eettafel. Ik heb er acht voor je op een rij gezet.

1) De hoeveelheid ruimte. Hoe groot is de ruimte voor de eettafel en wat staat er verder nog in de buurt? Best vaak staat er in de nabijheid van de eettafel een dressoir of (buffet)kast. Je wilt hier nog wel fatsoenlijk bij kunnen. Om te bepalen hoe groot de tafel kan zijn kun je met schilderstape de hoeken afplakken. Best handig! Een tafel is vaak rond de 90cm breed en de lengte varieert vaak van 1,40 tot… hoe lang jij het wilt.2) De vorm van de kamer. De vorm van de ruimte kan helpen de vorm van de tafel te bepalen. In een vierkante kamer komt een ronde tafel namelijk heel goed uit. Je houdt meer ruimte rondom vrij en er kunnen aan een ronde tafel vaak meer mensen zitten dan wanneer je er een rechthoekige tafel in zet. In een rechthoekige kamer is een rechthoekige tafel een logische optie. Is de ruimte erg smal dan is het een optie een iets smallere tafel te pakken van bijv. 85 cm i.p.v. een meter breed.3) Het lichtpunt. Persoonlijk vind ik het mooi als een lamp recht boven de tafel hangt. Wanneer je twee lampen hebt, is het ook mooi om deze evenredig boven de tafel te verdelen. De plek van het licht kan invloed hebben op de plek van de tafel en indirect dus ook op de afmeting.4) Het aantal personen. Met hoeveel mensen wil je aan je eettafel kunnen zitten? Heb je een groot gezin? Komt er geregeld een eetclubje langs? Of eet je meestal met zijn tweeën? Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen voor het bepalen van de grootte van je tafel. Als je 1x per jaar met kerst aan een tafel van 10 personen zit, dan moet je je afvragen of het ook noodzakelijk is zo’n grote tafel weg te zetten voor dagelijks gebruik. Vaak is het wel zo dat wanneer je de ruimte hebt, een grote tafel, de ruimte aankleedt.5) Type stoelen. Heb je nog stoelen die je graag aan tafel wilt zetten? Of zijn er stoelen die je gewoon heel graag wilt en waar de tafel bij moet passen? Het is goed om rekening te houden met de stoelen bij de keuze van de tafel. Stoelen met leuningen zijn breder en hiervan kunnen er misschien maar 6 van aan tafel. Aan dezelfde tafel kun je van een ander type stoel zonder leuningen bijvoorbeeld makkelijk 8 stoelen kwijt. Stoelen hebben ook niet altijd dezelfde zithoogte. De zithoogte van een stoel kan helpen de hoogte van de tafel te bepalen. Je wilt namelijk niet dat je benen klem komen te zitten.6) Hoe ‘hufterproof’ moet de tafel zijn? Dit is best een essentiële vraag. Ben jij het type wat onder elke glas een onderzetter legt en altijd placemats of een tafelkleed op tafel heeft? Of moet er geleefd kunnen worden aan tafel en doet die extra kring er niet toe? In principe kan beide aan elke tafel, alleen is de ene tafel voor het een iets meer gemaakt dan de andere. Een ruwer blad vraagt meer om aan geleefd te worden dan een glad, in de boenwas gezet, blad.7) Jouw woonstijl. Ga je voor klassiek, modern, design, Scandinavisch, industrieel of landelijk? Eettafels heb je in verschillende stijlen en vaak wil je dat de tafel aansluit bij de rest van je interieur (of juist echt contrasteert). Bij een industriële stijl past een tafel met een ijzeren onderstel goed terwijl in een Scandinavisch interieur een slanke, strakke eikenhouten tafel goed staat. 8) Type onderstel. Er zijn veel verschillende soorten onderstellen te bedenken, zoals een X-profiel, een U-profiel of gewoon met rechte poten eronder. De locatie van de poten kan bepalend zijn voor het aantal stoelen dat je er aan kwijt kunt en in hoeverre je deze kunt aanschuiven. Poten die iets meer naar binnen staan, kunnen makkelijk zijn als je iemand op de kop kwijt wilt. Maar als dit niet noodzakelijk is, dan kan het fijner zijn als je ze aan het uiteinde hebt.

Ben je eruit? Waarschijnlijk nog niet helemaal. Er zijn ook nog genoeg andere aandachtspunten te bedenken die je mee kunt nemen in de keuze voor een tafel. Hopelijk ben je verder op weg geholpen in je selectie. Deze acht aandachtspunten kunnen je helpen focussen. In mijn volgende artikel zal ik schrijven over toptafels! En voortbordurend hierop ben ik ook al na aan het denken over de perfecte eetkamerstoel. Ja, een goede eettafel en stoelen zijn voor lekkere lange tafelavonden toch wel erg belangrijk:)

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.