Klassieke koppen

Met klassieke koppen bedoel ik portretten van klassieke meester gehuld in een modern jasje. Een schilderij met een knipoog. Waarbij je even goed moet kijken voordat je ziet welk grapje er is uitgehaald!

Kerstengeltjes

Bijna 25 jaar geleden stuurden mijn ouders deze kerstkaart. De engeltjes van Raphaël staan erop, destijds razend populair. Veel vrienden zagen niet direct dat de 2 kinderen (ik en mijn broertje) erin gemonteerd waren. Ze belden dagen later op om over hun ontdekking te vertellen. En ja, dit was echt heel grappig.

25 jaar later

Nu jaren later heeft mijn vader het trucje nogmaals herhaald, waarbij je ook goed kunt zien dat de techniek zijn werk gedaan heeft. Mijn moeder had al langer de wens om portretten van de kinderen in huis te hebben, maar dat hoefde niet per se geposeerde foto’s te zijn. Als kunstliefhebster vond zij het een goed idee om haar kinderen in klassieke portretschilderijen te vereeuwigen. Nadat de schilderijen geselecteerd waren, heeft met Kerst iedereen in ongeveer de juiste pose met de goede belichting geposeerd. Nog geen maand later hingen bij mijn ouders 3 portretten van ons te prijken!

Het meisje met de parel van Johannes Vermeer

Portret van een man met de rode tulband van Jan van Eyck

Titus aan zijn lezenaar van Rembrandt van Rijn

Klassieke koppen boven de klok bij mijn ouders thuis

Techniek

Het trucje start met het maken van de juiste portretfoto. Als er goede foto’s zijn, moeten deze worden ingemonteerd in het originele schilderij. De kleur van de portretfoto moet worden omgezet naar de juiste kleursferen waarbij ook het contrast hetzelfde niveau als het originele schilderij krijgt. De totale beeldmanipulatie bestaat uit 4 à 5 lagen. De laatste laag is de paint-structuur.

Marten & Oopjen

Door de tentoonstelling van Marten & Oopjen begin dit jaar in het Rijksmuseum in Amsterdam en het feit dat ik het grapje zelf toch ook wel erg leuk vind, zijn er ook ‘’klassieke koppen’’ portretten van Marten & Oopjen ontstaan. Deze hangen nu bij mij in de hal waar ze alle ‘gasten’ kunnen verwelkomen. Wat ik het leuke van deze schilderijen vind, is dat ze een mix van klassiek met modern hebben. Hierdoor passen ze zowel bij een klassiek als modern interieur.

Marten & Oopjen van Rembrandt van Rijn

Zelf ook klassieke koppen in huis?

Door de vele enthousiaste reacties van familie en vrienden, bedacht ik mij dat het leuk is om hierover te schrijven op mijn website. Want wil je ook een klassieke kop in huis? Dan kan dat!

Lees meer over Klassieke Koppen in deze leaflet!

Het is handig als je bedenkt wie je leuk vindt om te portretteren. En mocht je een voorkeur hebben voor een bepaald schilderij, dan komt dat goed uit! Adviseren hierin kan natuurlijk ook. Na het bepalen van het schilderij moeten er foto’s gemaakt komen. Dit komt tamelijk nauw omdat de positie, schaduwen, blik etc. precies goed moeten zijn. We willen immers dat het er zo echt mogelijk uitziet! Voor de foto’s zullen we daarom ook een afspraak maken waarop we langs kunnen komen. Daarnaast zullen we dan ook verdere details over het portret bespreken zoals het formaat.

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Leuk! Aarzel niet om contact op te nemen!

1 reactie

  1. Wauw, dat is gaaf!! Leuk zo in de hal..
    Ga het onthouden, onze hal mag ook nog wel wat extra portretten 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.