Imitation is the sincerest form of flattery

 

Copycats zijn in de wereld van design een veel voorkomend verschijnsel. Copycatting betekent heel simpel gezegd het kopiëren van werk van anderen. Wanneer een bepaald ontwerp, idee of product succesvol is, verschijnen vaak in rap tempo look-a-likes. Soms moeilijk van het origineel te onderscheiden, vaak van een iets mindere kwaliteit en vooral hebben deze producten vaak een drastisch lagere prijs.

Laatst liep ik langs een Blokker en zag ik een pracht voorbeeld van een copycat staan: de Hay tray table was nagemaakt. 2 bijzettafels in het wit voor het schappelijke bedrag van 30 euro. Echt een koopje als je bedenkt dat in hetzelfde formaat een origineel van Hay toch minimaal 150 euro kost. De Blokker variant is van staal met een blad van MDF, de Hay variant is geheel van staal en heeft een blad wat los is zodat het ook als dienblad te gebruiken is. Er zijn verder zeker wat andere verschillen te ontdekken, maar zeker het prijsverschil is in dit geval enorm groot.

Normaal ben ik altijd wel pro het origineel, maar ik kan mij voorstellen dat als je de tafeltjes als nachtkastje wilt gebruiken of bijvoorbeeld bij een lounge set in de tuin, je toch wat sneller kiest voor een nepper.

Naast het Hay tafeltje zie ik de laatste tijd ook heel veel kopieën van de manden van Firm Living voorbij komen. Zo ongeveer elke retailer heeft inmiddels een soortgelijke draadmand met of zonder een houten blad wat erop kan. De mand met blad kun je gebruiken in je huiskamer als bijzettafel, maar ook om bijvoorbeeld kinderspeelgoed of handdoeken in op te bergen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.