Mondriaan en De Stijl, in De Stijl van Mondriaan

Laatst liep ik in Utrecht tegen deze stoel aan, de welbekende stoel van Gerrit Rietveld. Hierbij werd ik erop geattendeerd dat 2017 het jaar van de Stijl is. 100 jaar geleden is het tijdschrift de Stijl opgericht door Theo van Doesburg en ontstond ook de gelijknamige kunstbeweging. De Stijl heeft de basis gelegd voor Dutch design. Wereldberoemd geworden zijn vooral de ontwerpen van Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld zoals de Victory Boogie Woogie en de Zig Zag stoel.

Door het hele land zijn er verschillende tentoonstellingen en evenementen rondom 100 jaar De Stijl, Mondrian to Dutch Design. Het Gemeentemuseum in Den Haag, met een enorme collectie Mondriaan, organiseert de grootste tentoonstelling van Mondriaan ooit met 300 werken samen op 1 plek. Daarnaast wordt de binnenstad van Den Haag ook door citydressers omgetoverd tot 1 groot Mondriaan schilderij. Gemeente Amersfoort en Utrecht hebben de handen ineengeslagen om het jubileum te vieren met programma’s in het Rietveld Schröderhuis, Centraal Museum en het Mondriaanhuis.

Mode

De ontwerpen van De Stijl hadden naast invloed op de schilderkunst en architectuur, ook invloed op de mode. In 1965 kwam Yves Saint Laurent met de Mondriaan Collection op de markt, bestaande uit 6 cocktail jurken geïnspireerd door de schilderijen van Mondriaan. Een echte is te vinden in het Rijksmuseum en werd ook tentoongesteld tijdens de expositie “Catwalk”. Na 52 jaar vind ik deze jurken nog steeds enorm gaaf vanwege de eenvoud en staat een soortgelijke jurk nog op mijn wishlist. Want voor welke gelegenheid is deze jurk niet geschikt? Een leuke is die van Ted Baker hieronder en ook Michael Barnaart van Bergen heeft zich laten inspireren.

In je eigen interieur

Wanneer je je interieur iets spannender wilt maken, dan zijn de uitgangspunten van De Stijl nog steeds een sleutel voor succes. Door het gebruik van de primaire kleuren in combinatie met zwart, wit en grijs, kun je op een vrij eenvoudige manier De Stijl in je huis geheel veranderen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.