Interieur X Mode X Kunst

De invloed van kunst, mode en interieur op elkaar. Le Living

Interieur, kunst en mode, 3 onderwerpen waarin ik zeer geïnteresseerd ben. Toen ik een aantal weken terug door Marrakesh liep en nogal wat ‘head space’ had, bedacht ik dat deze 3 thema’s veel invloed hebben op elkaar. Het leek mij interessant hier wat dieper in te duiken.

Al snel kwam ik erachter dat beeld de gemeende deler is. En aangezien ik vrij visueel ben ingesteld, is het niet gek dat hier ook mijn interesses liggen. Maar waarin beïnvloeden ze elkaar dan verder en wat vind ik hier zo leuk aan?

Interieur X Mode

Het inrichten van je huis kun je vergelijken met jezelf aankleden. Het is een reflectie van jou en beiden zijn een manier om jezelf te uiten. Zowel bij mode als interieur gaat het om combinaties van kleur, materiaal, structuren, composities, stijlen, vormen etc. Ik vind het mega interessant om te spelen met deze aspecten en spannende combinaties te bedenken die verrassen en tóch goed werken. Mode gaat sneller waarin interieur volgt. Elke jaar koop je een nieuwe jurk, maar niet elk jaar een nieuwe bank. Dit is ook de reden dat mode soms iets uitbundiger en extremer is en je interieur meer behouden.

Het is grappig om te zien hoe trends die ontstaan in de mode worden gevolgd in het interieur, bijvoorbeeld met dieren- en bladerprints. Steeds meer modemerken starten ook een home collectie. Zoals Missoni, Hermes en Paul Smith. Deze merken hebben ook alle drie herkenbare stoffen.

Traploper Paul Smith

Hermes interieur

Interieur Missoni

Mode X Kunst

De Mondriaan jurk van Yves Saint Laurent, een icoon en duidelijk voorbeeld van hoe mode reageert op kunst. Ook de kunstwerken van Matisse, Picasso en Van Gogh verwerkte YSL heel zichtbaar in zijn collecties. Andersom kan ook de lijn tussen kunst en mode erg nauw zijn. Denk hierbij aan ontwerpen van onze Nederlandse ontwerpers Viktor & Rolf en Iris van Herpen. Echte pareltjes, maar ook draagbaar? En een modefoto in de Vogue van Peter Lindbergh kan soms ook zo doorgaan voor een kunstplaatje. Interessant, maar ook lastig want de lijn is soms heel dun. Moderne kunst is vaak gelaagd. Je moet lang kijken, de context snappen en erover nadenken. Mode is in die zin veel toegankelijker. Je vindt het mooi of niet mooi. Het leuke aan kunst vind ik, is dat je het niet altijd direct mooi vindt. Maar als je het dan snapt, dan kan het je een euforisch gevoel geven!

Mode en kunst Viktor en Rolf

Mondriaan Yves Saint Laurent

Mode Iris van Herpen

Kunst X Interieur

Voordat je er erg in hebt, reist het kunstwerk in gedachten naar de beoogde plek. De hal, de woonkamer, de slaapkamer, het kantoor. Zou het staan? Zou het passen? Is het niet een te groot contrast met de andere werken? Of voor de durfal: is er wel genoeg contrast? Is het niet te saai, te veilig? Kunst en de ruimte waarin het zich bevindt, kunnen elkaar enorm versterken. Een sculptuur in een prachtig landschap kan echt een ‘wauw-effect’ opleveren.

Met bijzondere kunst kun je je huis personifiëren, bijzonder maken en er ook een extra laagje aan toevoegen. Voor mij is mooie kunst echt een vast onderdeel van het interieur. Een op het eerste oog eenvoudige basis kan een geweldige ondersteuning zijn voor een tof kunstwerk. In mijn interieuradviezen is kunst dan ook een vast onderdeel, het zorgt echt voor een persoonlijk interieur!

Kunst Koen Vermeulen

Kunst beeld Le Living interieur

Kunst Le Living interieur Made by Sjors

Als je zou moeten kiezen, waar ligt dan jouw interesse? Interieur, mode of kunst?? Aangezien ik een interieurblog heb, ga ik voor interieur maar eigenlijk kan het voor mij moeilijk zonder elkaar!

 

 

1 reactie

  1. Ik zie ook steeds vaker dat patronen en structuren uit de mode gebruikt worden in het interieur. Daarnaast merk ik ook dat sculpturen en tribal art verwerkt wordt in veel stoffen. Aziatische en Afrikaanse kunst heeft al geruime tijd een grote invloed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.