DDW-dagje!

Vandaag ben ik naar de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven geweest. Dit was nog een cadeautje van een vriendinnetje voor mijn verjaardag. Een schot in de roos!
Een aantal jaar geleden ben ik ook naar de DDW geweest, maar nu ik zelf ook meer bezig ben met (Dutch) design, is het een hele andere beleving. Wat is dit toch een gaaf event! Heel Eindhoven is omgetoverd tot een design town. Ik heb een deel van de interieur route gevolgd die is samengesteld door Evelien Reich van Elle Decoration.
Interieur route
Mijn tour door de stad begon bij het Van Abbemuseum. Hier was een tentoonstelling genaamd Beyond Generations, wat ging over Dutch Design door de jaren heen. Hier zag ik wat bekende ontwerpen staan die ik ook eerder heb vernoemd in mijn blog over mijn Dutch Design top 10. Wat is herkenning toch leuk!
 Na het Van Abbe, ben ik naar de Kazerne doorgelopen. Dit is echt een hele toffe plek! Er zit ook een gaaf restaurant in. Als ik had geweten dat dit zo leuk was, had ik bij het Van Abbemuseum geen cappuccino op! Het interieur is mooi gedaan in het restaurant met allerlei verschillende stoelen. Omdat ze allemaal zwart zijn en van hetzelfde materiaal, vormt het een echt geheel. Aan het plafond hangen lampen van Alex de Witte. In de Kazerne is de tentoonstelling ‘NEW ICONS – Rietveld now’ te zien, waar werk van de al wat bekendere Dutch designers wordt getoond. Er word je de vraag gesteld: ‘wie is er over 50 jaar even bekend als Gerrit Rietveld nu is?’ Ik ben verliefd geworden op de stoeltjes van Maarten Baas. Wat zijn deze toch leuk in verschillende uitvoeringen. Ook mijn geliefde vlasvogel van Christien Meindertsma (en ander werk van haar) is hier te zien.
Geen bezoekje aan de Dutch Design Week zonder naar de Graduation Show van de Design Academy te zijn geweest. Wat ligt het niveau hier toch hoog! Soms vraag je je wel af in hoeverre het nog design objecten zijn en of het niet eerder kunst is. Wat mij ook op viel is hoeveel werk er politiek en maatschappelijk geladen is en de mate waarin gewerkt wordt met gerecycled materiaal.

 Strijp- S
Vanuit de centrale area hebben we vervolgens de trein naar Strijp-S gepakt. Strijp-S is een voormalig Philips terrein waar nu veel bedrijven en instellingen gericht op de creatieve sector gevestigd zijn. Nog meer dan in het centrum, hangt hier een totale Dutch Design vibe. Een beetje rondhangen op het Ketelhuisplein en je zit er helemaal in! In het Klokgebouw ben ik onder andere naar ‘Mind the Step’ gegaan. Dit is een gezamenlijke expositie van de technische universiteiten. De mega opkomst van het 3D printen en de manier waarop dit de huidige werkwijze kan gaan beïnvloeden, heeft mij aan het denken gezet. In de Veem heb ik gestemd voor de nieuwe Dutch Design Award. Ik ben benieuwd wat de winnaar wordt!

Na een aantal uurtje ronddwalen was het voor vandaag genoeg en tijd voor een wijntje! Echter, je zou zo meerdere dagen kunnen gaan. Er zijn zo veel interessante dingen te zien. Volgend jaar wil ik zeker weer! Als je op de hoogte wilt blijven van de laatste trends en nieuwste designs, dan is dit in Nederland toch wel het summum!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.