Vakantie-inspiratie: De kokosnoothangplant

Op het moment reis ik door Vietnam waar ik de trend van de hangende plantjes in een kokosnoot heb gespot. Een hele gezellige aanblik voor een pergola of aan een balustrade.

Trend

In Nederland was de trend van de hangende planten in een kokosnoot mij al vaker opgevallen in hippe koffietentjes en woonzaken. Alleen had ik er tot dusverre nog niet veel aandacht aan besteed. Nu in Vietnam, bedenk ik mij dat je door planten op te hangen een leuke, groene sfeer kan creëren in een relatief kleine ruimte. Het staat bijvoorbeeld heel leuk in een stadsappartement of op een balkon. Een pracht voorbeeld van urban gardening.

Maak je eigen kokosnootcreatie

Waar je in Nederland in veel winkels de kokosnoothangplanten kan kopen, is dat in Vietnam natuurlijk niet het geval. Hier worden ze zelf gemaakt. Kort kijkend naar de kokosnootcreaties hier in Vietnam, is het eigenlijk heel makkelijk om ze zelf te maken. En zelf gemaakt is daarnaast veel leuker dan zelf gekocht! Ook kun je door ze zelf te maken variëren met draad, (delen) van de kokosnoot verven en kralen toevoegen.

Benodigdheden zijn: een uitgeholde kokosnoot, (vet) plantjes, touw en een schaar. Eventuele toevoegingen zijn kralen en verf.

Stappen naar een kokosnoothangplant

Je begint met zes draden van ongeveer één meter lang. Na ongeveer 10 centimeter bind je de draden samen. Dit is de basisknoop voor aan de onderkant van de kokosnoot (K1). Na een paar centimeter knoop je weer twee draden samen. Hierdoor ontstaan er drie knopen (K2). De afstand van K1 tot K2 bepaal je aan de hand van de grootte van de kokosnoot. Daarna komen de laatste drie knopen, waarbij je de touwtjes van de naast elkaar liggende draden samenbindt (K3 en 4, 5). Nu is er een net ontstaan rondom de kokosnoot, waardoor je de kokosnoot kan ophangen.

De volgende en laatste stap is een plant in de kokosnoot te doen. Het is aan te raden om de binnenkant van de kokosnoot te bekleden met een plastic tasje zodat die waterdicht is. In twee uurtjes kun je ongeveer drie kokosnoothangplanten maken. Dan nog een leuk plekje bedenken om ze op te hangen!

Om de kokosnoot nog wat bijzonderder te maken is het leuk om bijvoorbeeld de helft te schilderen in wit of zilver. Ook is het een idee om kralen aan de touwen te rijgen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.