Kleur in de keuken

Ik vind de keuken de uitgelezen plek in huis om een kleur op de muur te doen. Waar je in de huiskamer wat makkelijker voor een gekleurde fauteuil, kussen of tapijt kiest, houdt iedereen de keuken neutraal. Vaak om de reden dat een keuken een flinke investering is en je dus voor een tijdloze keuze gaat. Daarnaast verkoopt een huis met een neutrale keuken beter dan een huis met een knalblauwe keuken. Maar een kleurtje op de muur in de keuken is zo gepiept en kan echt een enorm verschil maken in sfeer!

Welke kleur?

Voor het kiezen van een mooie kleur is het belangrijk rekening te houden met de kleur kastjes (frontjes), het type blad en de vloer. Het moet een mooi geheel vormen en bijvoorbeeld niet te donker wordt. De keuken is een ruimte waar netheid en hygiëne belangrijk zijn en waar echt geleefd wordt. Kies daarom voor een frisse kleur. Voorbeelden zijn blauw, grijs, groen of beige tinten.

Blauw

Blauw tinten zijn geweldig voor in de keuken. Niet te heftig, maar het geeft wel echt een goed contrast. Zelf ben ik in mijn keuken ook voor een blauw/ grijze kleur gegaan. In mijn huis zat een prima keuken met witte kastjes, een Belgisch hardstenen blad en een houten vloer. Om de keuken bijzonderder te maken hebben we de achterwand blauw gemaakt. Nog steeds ontvang ik veel complimenten over deze keuze. Zelf vind ik een blauw tint goed bij een houten of witte keuken staan, maar zoals je op de laatste foto ziet, kan het zelfs met zwart.

Grijs

Een grijs tint op de muur in je keuken is niet per se een hele gewaagde optie, maar wel één die bijna altijd goed is. Bij een witte keuken ontstaat er een mooi contrast. Bij een donkerdere keuken krijg je door een kleur grijs op de muur juist een warmer en intiemer gevoel. In een keuken is i.p.v. muurverf, beton ciré ook een hele mooie optie. Beton ciré is stucwerk dat zeer sterk, voegloos, waterdicht en gebruiks- en onderhoudsvriendelijk is. Een uitvoering voor en grijze betonkleur zorgt voor een stoere en industriële uitstraling, erg mooi in combinatie met een strakke (houten) keuken.

Groen

Zelf ben ik niet zo’n “groene”. Toch vind ik een grijs/groen tint in de keuken werkelijk prachtig. Het heeft een hele natuurlijke en frisse uitstraling. Een lichte kleur groen geeft een mooi contrast met wit en kleurt mooi bij een betonnen blad. Een meer donkergroene kleur (richting petrol) is gewaagder. Hiermee weet je echt een statement te maken. Met eikenhouten kastjes en zwarte kranen is dit supergaaf!

Beige

Een beige tint op de muren geeft de ruimte een warme sfeer. Het staat mooi met zwarte of witte kastjes en een stenen vloer. Ik zou het persoonlijk minder snel bij andere houttinten doen omdat juist een duidelijk contrast zo mooi is. Een beige tint is zeer geschikt voor een landelijk interieur.

Om ervoor te zorgen dat spetters heel makkelijk van de muur af te wassen zijn, is het een idee om een buitenlatex te gebruiken. Bij mij zelf zit Sikkens Alphatex IQ op de muur en dit werkt heel goed!

Zoals de foto’s laten zien, hoeft kleur echt niet heel heftig te zijn. Als je het toch een beetje spannend vindt, kun je ook altijd beginnen met 1 muurtje, bijvoorbeeld achter het aanrecht.

Succes met het uitzoeken van een goede kleur & een geschikte muur. Succes gegarandeerd!

Foto’s zijn afkomstig van Pinterest.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.