Ontwerp woonkeuken & kleuren- en materialenplan villa Zeist

Keukenontwerp zeist

Voor een opvallende villa in Zeist uit 1907 heb ik een bijzonder project mogen doen. In dit zeer ruime huis zijn 2 bevriende stellen gaan samenwonen. Hun wens is; een huis creëren waar iedereen zich welkom en thuis voelt en alle kinderen (6 in totaal) kunnen verblijven. De originele details in dit huis worden omarmd, maar het huis moest ook nodig verduurzaamd en gemoderniseerd worden. Ik heb geholpen bij het ontwerpen van een gerieflijke woonkeuken. Daarnaast heb ik voor verschillende ruimtes advies over kleur- en materiaalgebruik gegeven en lichtplannen gemaakt.

Reactie van de opdrachtgevers: 

Ons droomhuis, waar wij met twee stellen samen oud willen worden. Ons droomhuis hebben wij gevonden. Een huis met veel oorspronkelijke details: gekke ruimtes, houten balken, lambrisering, gekke ramen. Ontzettend veel grote en kleinere details om over na te denken in een kort tijdsbestek.
Om onze eigen gedachten meer sturing en richting te geven hebben wij advies gevraagd aan Laura. Na een middag brainstormen, kwam Laura met haar voorstel. Oops. ‘Durven wij dit?’ Ja, wij hebben Laura haar kleurvoorstel gevolgd. En een meubelmaker heeft haar keukenontwerp uitgewerkt en gerealiseerd. Wij kunnen nu zeggen dat wij ons droomhuis hebben gerealiseerd. Af zal het huis nooit zijn, maar het is een heel fijn familie ’thuis’ geworden.

Ontwerp woonkeuken

Mijn opdrachtgevers houden van koken, borrelen en gezelligheid. De keuken moest dus ook het hart van het huis worden. Ruim en gelegen aan de tuinzijde. Ik werd ingeschakeld voor de nieuwe indeling van de woonkeuken (er werden wat muurtjes doorgebroken) en het design van de keuken zelf. Er was al een hele goede maatwerk partij ingeschakeld, dus ik mocht los op het ontwerp!

Het huis van zichzelf heeft veel karakter. Heel veel houtwerk (wat allemaal donkergekleurd hout was), robuuste deuren met grove scharnieren, een heel hoog balkenplafond, veel deuren, haarden met leuke tegeltjes en inbouwkasten. Als ik het kort moet omschrijven, een beetje een jachthuis.

Voor het ontwerp heb ik mij laten leiden door alle mooie details die het huis bezit zoals de vormen van de kozijnen, het glas-in-lood en de tegeltjes. Al gauw kwam ik op het prachtige warme kleurenpalet van de Sikkens-collectie van het Rijksmuseum. Ook een patroontegel en Dudok-fronts vingen mijn aandacht. Zo ben ik op het onderstaande inspiratiebord gekomen.

Moodboard keuken ontwerp

Kleuren- & materialenbord rijksmuseum stijl

De indeling was niet makkelijk. De ruimte is enorm hoog en bevat ook veel deuren en ramen. Allerlei opties hebben dus ook de revue gepasseerd. Een schiereiland? Misschien de deur links dichtzetten zodat je een U-keuken kunt realiseren? Waar komen hoge kasten? Hoe ver laten we de kasten doorlopen? Waar koken we en waar spoelen we? En dan had ik natuurlijk ook te maken met niet 2, niet 3 maar 4 opdrachtgevers die beslisten.

Hieronder zie je de Sketch-Up beelden van de uiteindelijke indeling en de look & feel.

Sketch up ontwerp keuken Zeist met Dudokgreep

Sketch up ontwerp keuken Zeist met Dudokgreep

Onlangs ben ik het resultaat gaan bewonderen! Supergaaf om te zien hoe mijn ontwerp gerealiseerd is.
Kijk je mee?

Overzicht keuken Zeist

Bar keuken noten en Portugese tegels

Vloertje Portugees keuken

Kleur- en materialenplan

Naast het ontwerp van de keuken heb ik meegedacht over het kleuren- en materialenplan. In dit huis zit heel veel robuust houtwerk en dat was allemaal bruinkleurig hout. Wat gingen we hiermee doen? Ook de balkenplafonds en wanden moesten van een kleur voorzien worden. Daarnaast heb ik advies gegeven voor de vloeren in de woonkeuken, TV-kamer en woonkamer. Alle vloeren zijn opnieuw geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming. Zie hieronder foto’s van het resultaat.

Off black kozijnen

De nieuwe vloeren. Hierbij de overgang in de keuken van Portugese tegel naar tegels met een houtpatroon.

Morris & Co behang

Dit prachtige Morris & Co behang is toegepast in de woonkamer.

Off black kozijnen

Alle houten kozijnen zijn heel donker grijs geworden (Off Black F&B).

Groene kamer (alles)

De knusse TV kamer is helemaal groen. De wanden, het houtwerk en ook het plafond. Dit geeft een intiem gevoel en past bij zo’n ruimte.

Shaded white

De hal met 1 van de karakteristieke deuren in de nieuwe kleur en de wanden in Shaded White (F&B).

Blauwe licht kasten

Prachtige combinatatie van terra & lichtblauw.

Zwart houtwerk

Houtwerk in het trappenhuis.

Wat vind je van dit huis? Ik vind het echt een uniek exemplaar en hou van alle originele elementen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.