Salone de mobile 2023

Salone de Mobile 2023
Toen ik in februari 2020 voor mezelf begon als interieurontwerper, was 1 van de eerste dingen op de planning: een bezoek aan Salone de Mobile. Toch wel dé inspiratietrip voor creatievelingen. Helaas hadden we toen met C te maken, dus ging het hele feest niet door, maar dit jaar ben ik dan EINDELIJK naar de Salone de Mobile gegaan!
Ik keek er enorm naar uit en wat was het gaaf! Ik had een tjokvol programma bedacht. Samen met mia madre heb ik heel erg veel gezien en ook heel veel gelopen. Ik ben 3 dagen gegaan, maar helaas door een verplaatste vlucht was dag 1 een stuk korter dan gepland. Hierbij een verslagje van mijn trip en de trends die ik spotte.

 

Dag 1 

Na een voorspoedige vlucht, gingen we na aankomst zo snel mogelijk naar ons appartement om onze koffers te droppen. Daarna sprongen we op de fiets naar Fondazione Prada. Dit had ik op zich ook op een ander moment kunnen doen, maar het stond al langer op m’n lijstje en ik ben niet wekelijks in Milaan natuurlijk! Ik vond het een geweldig complex. Op het terrein van een oude distilleerderij heeft de Nederlandse toparchitect Rem Koolhaas een geweldige job gedaan. Erg leuke combinatie tussen oud & nieuw, een prachtig lijnenspel en hele diverse materiaalkeuzes. Van wanden van underlayment, tot natuurstenen vloeren, enorme spiegelwanden en een goud geschilderde toren. Clean & minimalistisch werd afgewisseld met kleurrijke en spannende combinaties. Je raakt totaal niet verveelt. Ondanks de afwisseling is er ook voldoende samenhang.

De geëxposeerde werken waren vrij ingewikkeld vond ik, maar ik had ook vooral oog voor de setting eromheen. De kers op de taart was voor mij Bar Luce, lekker over de top. Een sixties geïnspireerd café waar ik mijn ogen uitkeek!
Na Fondazione Prada, bracht ik nog een heel kort bezoekje aan de wijk Tortona. Hier gebeurt veel! Helaas te vluchtig er doorheen gegaan om er echt iets zinnigs over te zeggen. De dag afgesloten bij een fancy restaurant genaamd Langosteria. Heerlijk gegeten, maar het interieur kan & moet beter. Beetje een allegaartje.

Bar Luce
Fondazione Prada
Dag 2

De tweede dag zijn we begonnen bij een typisch Italiaans café genaamd Cucchi! Er kwam leuk publiek en ik heb lekker outfits uitgecheckt. Die Italianen kunnen er wel wat van. Na het ontbijt zijn we met de metro naar de beurs gegaan. Ik had me van tevoren even wat beter in het hallenplan moeten verdiepen, dat had de boel wat efficiënter gemaakt. We begonnen uiteindelijk bij Euroluce, de lichtbeurs. En ja ik houd erg van mooie verlichting, dus dit was een lust voor het oog.

Leuk om all innovaties te zien. Weer veel verder doorontwikkelde railverlichting. Railverlichtig in bogen, led strips boven en spots onder in de rails, en hoogte verschillen bij een hangende rails. Echt heel veel mogelijk! Ook veel glas in de armaturen. In leuke kleurtjes, maar ook de opaalglas bollen blijven. Daarnaast zag ik veel art deco invloeden, lampen van keramiek en lampen met een akoestische werking, perfect voor kantooromgevingen.

Nadat we waren ondergedompeld in licht, gingen we naar hal 2-3. Superveel merken natuurlijk waarvan ik toch tot de conclusie moet komen dat ik ruim 50% niet ken. Een topper hier was Gessi met hele toffe nieuwe kranen: de Perla en een kraan gemaakt van bamboo. Ik zou ze heel graag toepassen in een nieuw project! Ik zag hier ook heel veel kleur en daarnaast ook Japandi invloeden in objecten van hout.
Na een hoognodige lunch vertrokken we naar de hallen met de Italiaanse klassiekers; o.a. Poliform, Flexform, Minotti en Baxter. Mijn conclusie erg mooi, maar niet heel verrassend.

Rond 16u hadden we genoeg geslenterd en moesten we weer richting het centrum voor de netwerkborrel van de Interieur Club. Hoe leuk om Nederlandse collega’s in Milaan te ontmoeten?! Het was in een fantastisch Palazzo naast de Duomo waar Masterly the Dutch ook georganiseerd was. Een mooie combinatie dus! En grappig ook dat als je de expositie binnenloopt, je de Nederlandser die voor de netwerkborrel komen, er direct uitpikt. Masterly the Dutch was ook wel weer heel verfrissend na de beurs. Hier zie je echt de laatste trends.

Na een gezellige borrel met collega’s ons zeer vermoeid nog een restaurant ingesleept en toen gaan slapen. Man wat was ik moe..

Ontbijt Milaan
Dag 3
Alweer de laatste dag! En ik wist al van tevoren, volgende keer moet ik een dag langer!

Na een lekker ontbijtje door de stromende regen, via wat mooie etalages, naar de galerie van Rossana Orlandi. De Italiaanse dame die veel Dutch design tentoonstelt. Wat kan deze vrouw goed cureren! Ik heb echt zóveel moois gezien. She really has a good taste!! En lopend door de verschillende expositieruimtes keek ik door een kier en wie zat daar?! Het was Rossana zelf! Druk in gesprek, wat een powervrouw. Een geweldig voorbeeld. Op je 80e nog steeds zoveel werklust, heel mooi om te zien.

In de verschillende ruimtes waren ook de meeste designers aanwezig wat een extra dimensie aan mijn bezoek gaf, erg leuk alle verhalen. Piet Hein Eek stond er ook met z’n dochter!

Een heel leuk keramieken beeldje en glassculptuur gezien, gelukkig shippen ze ook dus kan ik het nog bestellen.

Na Rossana een erg lekkere early lunch bij Biffi en vervolgens met de metro naar Casa Manzoni. Hier was het Franse merk La Manufacture geëxposeerd. Prachtige locatie voor prachtige meubels met de stoffen van Dedar. Sowieso stikt het in Milaan van de mooie palazzos die de perfecte plek vormen voor grote merken om hun werk te etaleren.

Vanuit Casa Manzoni nog steeds door de regen naar Fornasetti. Ik spaar de wandborden van deze ontwerper die afkomstig is uit Milaan. Een nieuw wandbord leek me dus een mooie souvenir! Heel toevallig kwamen we ook nog even door een mega chique winkelstraat, yes Milano is also one of the fashion capitals for sure. Toch nog lastig kiezen zo’n bord, maar een leuke uitgekozen en die hangt nu te pronken aan mijn muur.

Na Fornasetti dan eindelijk de wijk Brera in, waar er ontzettend veel te doen is! En nog maar 2 uur te gaan, voordat we richting het vliegveld moesten vertrekken. On our way komen we langs prachtige stoffenzaken: Rubelli, Manuel Canovas en Colefax & Cowler. Voor mij echt snoepwinkels, want ik ben gek op mooie stoffen. Hermes stond daarna nog op de planning. Voor zo’n mega brand natuurlijk een massive presentatie.. maar veel was er niet te zien eigenlijk en je mocht niks aanraken. Wel hele mooie vloerkleden en plaids in verfrissende kleuren.

Na nog snel een Max Mara ingesneakt te zijn, was het dan echt tijd om onze koffers op te pikken en in de taxi naar het vliegveld te springen.

Manuel Canovas
Rossana Orlandi
Wauww dit was mijn tripje wel! Superintensief maar ook zo inspirerend. Ja ik ga zeker weer en dan sowieso 4 dagen! Meer tijd voor breaks en nog meer genieten van de stad 😉

 

Een aantal trends vielen mij op tijdens de Design Week Milano:
  • Gebogen vormen van hout. Bijzondere stoelen, fauteuils en zelf ook in lampen. Vooral veel in notenhout. Echt vakmanschap blijkt hieruit, ik houd ervan! De bamboe kraan van Gessi is wel erg bijzonder. Doet denken aan Gucci toch?
    Gebogen houten vormen in meubilair
  • Veel keramiek; o.a. in lampen, vazen en andere objecten. Keramania was al langer aan de gang, maar zeker nog niet op zijn retour. Vooral ook kermamiek in frisse kleurencombinaties. De speakers van Studio Vocum die ik spotte bij Masterly zijn deels van keramiek gemaakt. Erg bijzonder en ook al in van die vrolijke kleurencombinaties.
  • Banken in ronde vormen met bouclé stoffen. Echt leuk hoeveel organisch gevormde fauteuils en banken ik zag. Modulaire banken die je ook als een soort slang kunt positioneren, zijn ook erg grappig. Ronde vormen bank
  • Kleurencombinatie: oranje/ mosterd met blauw. Een vrij specifieke ’trend’ maar ik vind het zo’n prachtige combinatie. Ik zag het een aantal keer terug, dus vond het het vermelden waard;) Blauw en oranje kleur combinaties interieur
  • Stapelen van vormen. Verschillende vormen in een torentje. Als onderdeel van een lamp, beeld/ object of tafeltje. Uitgevoerd in 1 kleur of wisselend, echt heel speels!Wat vind jij hiervan de gaafste trend?

1 reactie

  1. Moeilijk te kiezen maar ik zou dan voor ronde vormen en het gekleurde keramiek gaan! Erg leuk om deze trends te zien, hopelijk kan ik mijn collega’s hier ook mee inspireren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.