Stappen in een interieurontwerp

Om een interieurontwerp logisch op te bouwen, doorloop ik verschillende stappen. Hieronder zie je de volgorde die ik hanteer en leg ik elke stap uit. Sommige onderdelen kunnen los uitgewerkt worden, maar de mooiste samenhang ontstaat door alle stappen te doorlopen.

 

1) Persoonlijke kennismaking

Een interieurontwerp begint altijd met een persoonlijke kennismaking. Want ik wil er zeker van zijn dat mijn ontwerp naadloos aansluit bij jouw wensen!
In een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreken we jouw woonwensen en stijl. Op basis hiervan breng ik een offerte uit en maken we een plan van aanpak.

 

2) Stijl & sfeer bepalen

Je interieur is een reflectie van jouw persoonlijkheid. Het is alleen niet voor iedereen even makkelijk om de interieur stijl te vinden die bij jou/jullie past. Ik vind het ontzettend leuk om samen op zoek te gaan naar de stijl en sfeer die bij jou en de ruimte past! We doen dit door samen in gesprek te gaan en veel met beeld te werken. Uiteindelijk ontstaan er mooie moodboards die het kader vormen en richting geven aan het verdere interieurontwerp. Ik werk altijd met een mix van abstracte beelden, waar gevoel, kleur, vorm en dessin in naar voren komen, en interieurbeelden wat het geheel concreter maakt.

 

3) De optimale indeling

Voor velen is de indeling van een huis één van de lastigste dingen. Het is wel één van de eerste dingen waar je mee aan de gang gaat. Zonder een goede indeling kun je ook geen lichtplan maken of meubels uitzoeken. Om tot de optimale indeling te komen moeten we onder andere de volgende vragen beantwoorden:

  • Welke functie(s) heeft de ruimte?
  • Wie komen er, maken er gebruik van de ruimte en wanneer?
  • Wat zijn jouw wensen voor de nieuwe ruimte?
  • Zijn er bepaalde aanpassingen nodig?
  • Wat wil je er allemaal onderbrengen aan meubels?
  • Is er veel licht in de ruimte en wanneer is er zon?

Naar aanleiding van bouwtekeningen ga ik eerst een vlekkenplan maken en de looprichtingen erin zetten. Vervolgens werk ik 2-3 indelingsopties voor je uit in een plattegrond. Op basis van de verschillende opties werken we naar de perfecte indeling wat vaak een combinatie van de opties wordt. Ik zoek naar verrassende elementen die ervoor zorgen dat het een speels & comfortabel interieur wordt.

Na een 2D indeling is het ook altijd een mogelijk een 3D ontwerp te maken om je een nog beter idee te geven van de ruimte.

 

4) Kleurenplan

Welke kleuren ga je gebruiken in jouw interieur? Dit is één van de eerste dingen waar je aan denkt bij de inrichting van je huis. Dat is ook logisch, kleur doet namelijk heel veel voor je interieur! Het kleurenpalet wat je toepast in je interieur bepaalt sterk de sfeer in je huis. Wel fijn als er van tevoren goed over nagedacht is!
Bij het maken van een kleuradvies houd ik rekening met verschillende aspecten:

  • De interieur stijl (kleurkeuze hangt hier sterk mee samen).
  • De hoeveelheid licht die de ruimte binnenkomt.
  • Waar het licht vandaan komt.
  • Welke meubels in het interieur komen (bijvoorbeeld bestaande meubels) en welke kleur en uitstraling deze hebben.
  • Het effect wat we met het aanbrengen van kleur willen bereiken. Door bepaalde muren of het plafond een kleur te geven kun je een bepaalt ruimtelijk effect bereiken. Meer hoogte, breedte, lichter, afbakenen, verbinden? Er is van alles mogelijk door bepaalde keuzes te maken.

Het kleuradvies bestaat uit aanbevolen basiskleuren en accentkleuren, waar ze moeten worden aangebracht en het type verf. Houtwerk is ook onderdeel van het kleurenplan. Print het plan uit, geef het aan de schilder en hij/ zij zou hier zo mee uit de voeten moeten kunnen!

 

5) Materialenplan

Materiaalgebruik is misschien niet het allereerste waar je aan denkt bij een interieurplan, maar het heeft een zeer bepalende invloed op het interieur. Een houten vissengraat vloer geeft een heel ander gevoel dan een vloer met grijze tegels, en combineer je dit met zwart staal of messing? En wat voor raambekleding moet je kiezen?
Ik ga op zoek naar mooi materiaal voor op de vloer, wanden, ramen, de meubels & accessoires en evt. de trap. Materiaalkeuze voor elk van deze onderdelen heeft natuurlijk zijn eigen gebruiksaanwijzing. Ik help je met mijn vakkennis om de goede afweging te maken voor bijv. welke vloerkeuze en wat voor type gordijnen.
Je ontvangt van mij een stoffen & materialen plan bestaande uit samples waardoor je meer gevoel krijgt bij de stijl en sfeer. Dit is een goede houvast voor de keuze van materialen. Als je wilt kan ik natuurlijk ook helpen met het uitzoeken van de exacte raambekleding, vloer, trap, noem maar op!

 

6) Lichtplan

Een doordacht lichtplan helpt de juiste sfeer te creëren en zorgt ervoor dat je bij verschillende activiteiten in huis het juiste licht hebt. Voor het maken van een lichtplan geldt, hoe eerder, hoe beter. Wel zo fijn als je weet wat je wilt terwijl het plafond nog open is en de elektricien dan de lichtpunten op de juiste plek kan maken.
Een lichtplan maak ik vanuit de indeling, waarbij het ook belangrijk is natuurlijk licht mee te nemen. Vervolgens ga ik de verschillende soorten verlichting intekenen op de plattegrond: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Daarnaast bepaal ik het type lamp (spots, wandlamp, hanglamp, staande lamp etc.), de exacte locatie van het lichtpunt, de lichtkleur, dimbaarheid etc. en maak ik een voorstel voor de armaturen en lichtbronnen.

 

7) Meubelplan

Meubels uitzoeken voor je interieur, misschien wel het leukste onderdeel van een interieurontwerp. Wat kun je hier toch veel kanten mee op! Een toffe ronde eettafel, een speciaal plekje voor de oude stoel van je opa, een strakke bank… Meubels maken je interieur!
Naar aanleiding van je stijl, bestaande meubels, budget en verdere wensen ga ik op zoek naar geschikte meubels voor in je interieur. Ik maak een voorstel van de meubels die we willen toepassen in het interieur met 2-3 alternatieven per item en voorzie je van alle specificaties. Welke maat, kleur, uitvoering, dealer etc. Ik kan ook de inkoop voor je verzorgen, hierdoor kun je een deel van je interieuradvies terugverdienen omdat ik bij veel partijen korting kan krijgen.

 

8) Afstyling

Afstyling zorgt echt voor de finishing touch van je huis. En dit is zeker niet onbelangrijk want het kan je huis echt persoonlijk maken. De juiste planten, kunst, kussens, dingen voor aan de muur etc. hier kun je het verschil mee maken! Niet voor iedereen is het even makkelijk om de juiste accessoires te vinden zonder dat het rommelig, onsamenhangend of toch nog erg onpersoonlijk wordt. Ik vind niks erger dan 4 geprinte posters die en masse geproduceerd worden. Daar zit toch weinig eigens in?
Bij het afnemen van een compleet interieurontwerp kom ik, nadat de bouwwerkzaamheden zijn afgerond en de grootste meubels er zijn, bij je langs om door het huis te lopen en samen een lijstje te maken. Op basis van de items die jij graag zou willen en mijn visie op de afstyling, volgt er een shoppinglist. Als je wilt kan ik ook de items (met korting) voor jou inkopen.

Optioneel

Maatwerk
Maatwerk maakt het mogelijk! In bijna al mijn complete interieurontwerpen maak ik gebruik van maatwerk. Het maakt een inrichting uniek en helemaal passend bij de ruimte. Denk aan een keuken, wandvullende kast, een eetkamerbank, kindermeubel etc. Ik vind het ontzettend leuk om een bijzonder ontwerp voor je te maken waarbij ik verschillende tekeningen maak in Sketch Up waarmee een interieurbouwer vooruit kan. De look, indeling, kleur, materiaal, grepen, maatvoering etc. bepaal ik. Hiermee kun je naar 1 van mijn interieurbouwers die dit kunnen realiseren.
Ook het maken van mooie (zit) kussens en het (her)stofferen van poefen en stoelen hoort bij maatwerk. Hier heb ik ook mijn leveranciers voor en begeleid ik graag in.

3D ontwerp
Als het moeilijk visualiseren is, zet ik graag het interieur in 3D. Dit doe ik in het programma SketchUp. Dit kan in verschillende fases van het interieurontwerp voor de ruimtes waar jij behoefte aan hebt.